Home Specials Uit de oude doos “In de spotlight met Richie Burnett”

Uit de oude doos “In de spotlight met Richie Burnett”

pdc_nuland_zon1_017600

Nieuw op Dartfreakz.nl het onderwerp “Uit de oude doos”. Zoals de titel al verraad maken we in deze rubriek een keuze uit de vele leuke onderwerpen die de afgelopen jaren op dartfreakz zijn verschenen. Actueel is de prestatie van een oude bekende “The prince of Wales” staat in de kwartfinale van de World Grand Prix en won op Nederlandse bodem het players championship in Nuland.
.

Verschenen op 4 juni 2010:
Vandaag staat Richie Burnett in de spotlight. Burnett is afkomstig uit Wales en zijn bijnaam is ‘The Prince of Wales’. Deze bijnaam heeft hij te danken aan zijn sterke prestaties in de jaren 90. Hij is inmiddels 43 jaar oud en draait al flink wat jaren mee in de dartwereld. Burnett begon net als vele spelers zijn carriere bij de BDO maar speelt inmiddels alweer elf jaar bij de sterk bezette PDC. Hij doet dit niet onverdienstelijk maar zijn beste prestaties liggen echter nog altijd bij de BDO.

Het begin van zijn carriere was extra zwaar aangezien Burnett betrokken was bij een zwaar auto ongeluk, lange tijd was het onzeker of hij wel weer de oude zou worden. Het antwoord hebben we gekregen, hij kwam terug en misschien wel beter dan ooit. Hij won in 1994 de Winmau World Masters door in de finale af te rekenen met Steve Beaton. Daarna kwam de carriere van ‘The Prince of Wales’ in een stroomversnelling. In 1995 werd hij wereldkampioen bij de BDO door in de finale de Nederlander Raymond van Barneveld te verslaan. Burnett deed dit met duidelijke cijfers aangezien hij met 6-3 te sterk was voor ‘Barney’. Eerder in het toernooi schakelde hij Andy Fordham, Paul Hogan, Russell Stewart en Peter Wright uit. Met de overwinning mocht de man uit Wales maar liefst 34.000 pond mee naar huis nemen en daarnaast natuurlijk de eeuwige roem.

.
Hij wist na zijn overwinning nog twee keer de finale te bereiken van het Wereldkampioenschap. In 1996 mocht hij zijn titel verdedigen en dit lukte bijna maar Steve Beaton bleek de sterkere van de twee in de finale. Burnett moest er met 6-3 aan geloven en moest genoegen nemen met een 2e plek. Burnett wist eerder in het toernooi nog wel van een aantal grote namen te winnen, zo schakelde hij Ronnie Baxter, Roland Scholten en Les Wallace uit. Na twee jaar op rij uitermate goed gepresteerd te hebben op dit felbegeerde toernooi ging het in 1997 een stuk minder. Hij werd enigzins verrassend uitgeschakeld door de Belg Leo Laurens. In 1998 stond Burnett er weer en stroomde hij wederom door naar de finale, deze keer mocht hij het wederom gaan opnemen tegen Raymond van Barneveld. Burnett had dat zelfde toernooi al afgerekend met één Nederlander aangezien Roland Scholten er in de halve finale met ruime cijfers aan moest geloven. Ondanks zijn zege op Scholten bleken twee Nederlanders teveel van het goede. In een super spannende finale wist Raymond van Barneveld via dubbel acht de titel te pakken, de Nederlander gooide daarmee roet in het eten van Burnett.
.
Na al deze mooie prestaties besloot Burnett in 1999 dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Hij besloot over te stappen naar de PDC. Zijn beste prestatie bij de PDC is nog altijd het bereiken van de finale tijdens de World Matchplay van 2001. Hij kende een een ijzersterk toernooi maar in de finale stond Phil Taylor op hem te wachten. ‘The Power’ won zonder al teveel problemen van Burnett. Burnett wist tijdens deze Matchplay wel een indrukwekkenede reeks neer te zetten aangezien hij van Steve Beaton, Bob Anderson, Dennis Priestley en Andy Jenkins wist te winnen.

Aan het PDC WK heeft hij in totaal zes keer mee gedaan. De eerste keer was in 2001 waar hij in de 2e ronde in Keith Deller zijn meerdere moest erkennen. In 2002 en 2003 wist hij het tot de kwartfinales te schoppen. In 2002 was Colin Lloyd te sterk voor Burnett en in 2003 ging Kevin Painter er met de overwinning vandoor. Beter dan deze kwartfinales werd het ook niet meer voor ‘The Prince of Wales’, in 2004 en 2005 vloog hij er alweer in de 3e ronde uit en in 2006 was hij niet eens van de partij. Voor het WK van 2007 wist hij zich weer te plaatsen maar ook hier kon hij geen potten breken aangezien hij in de eerste ronde eruit vloog. 2007 Was ook de laatste keer dat Burnett aan het grote PDC WK deelnam, sindsdien heeft hij moeite om zich te plaatsen.

Als je alleen de TV Toernooien volgt dan zul je je misschien afvragen of Burnett nog wel actief is. Dat is hij wel degelijk hij gooit nog volop mee tijdens de Pro Tour bij de PDC. Zo nu en dan weet hij nog een plaats bij de laatste zestien te bemachten en een enkele keer zelfs de kwartfinale te bereiken. Het laatste wat we van hem vernomen hebben is dat hij in actie kwam op de UK Open van 2010. Burnett leek hier de partij helemaal onder controle te hebben maar zakte hierna weg waardoor zijn tegenstander alsnog de partij wist te winnen. Richie Burnett is misschien niet meer iemand die grote finales speelt van TV Toernooien maar hij is nog wel volop actief in de dartwereld.