Home Specials Vergeten helden van de dartsport: Engelsman Steve “Magic” Coote

Vergeten helden van de dartsport: Engelsman Steve “Magic” Coote

In deze speciale Dartfreakz rubriek nemen we telkens een voormalig wereldtopper onder de loep. Het gaat dan voornamelijk om spelers die we al tijden niet meer op het tv-podium hebben gezien, daarom heet deze rubriek dan ook “Vergeten helden van de dartsport”. Ditmaal in “Vergeten helden van de dartsport” de 43-jarige Engelsman Steve Coote.

Coote speelde jaren voor de BDO en was daar op een gegeven ogenblik toch één van de gerenomeerde namen. Coote nam vijfmaal deel aan de Lakeside World Darts Championships, maar behaalde daar eigenlijk weinig succes. Coote was wel succesvol op de Winmau World Masters van 2002, waar hij een derde plaats wist te behalen, dit omdat hij met 4-6 verloor van Tony West in de halvefinale. In datzelfde jaar wist hij ook een nette kwartfinaleplaats te behalen op de World Darts Trophy, waar hij wist te winnen van de Zweed Stefan Nagy en Martin Adams voordat hij verloor van Andy Fordham. In 2004 maakte Coote de overstap naar de PDC en had daar niet echt veel succes, toch was er nog een kwartfinale plaats op de Las Vegas Desert Classic van 2004. Hij verloor in deze kwartfinale van de oppermachtige Phil Taylor, die uiteindelijk ook het toernooi zou winnen.

De brandweerman uit Bolton behaalde voor het eerst internationaal succes in zijn debuutjaar 1999. Als 29-jarige speler weet hij het German Open te winnen (overigens zijn enige internationale toernooi-overwinning), dit deed hij door Gary Spedding in de finale te verslaan. Door deze overwinning kwalificeerde hij zich voor de Winmau World Masters van dat jaar en na overwinningen op Steve Douglas, Colin Rice en Matt Chapman werden de laatste zestien bereikt, waar hij uiteindelijk zou verliezen van Dave King. Steve Coote maakt een maand later zijn debuut op de Lakeside World Darts Championships waar hij verrassend Martin Adams in de eerste ronde weet te verslaan. Toch houdt het sprookje daar op, dit omdat hij een ronde later verliest van onze eigen Co Stompé. Na wederom een succesvol seizoen in het BDO-circuit neemt hij een jaar later (2001) wederom deel aan het toernooi op Frimley Green. Ondanks dat hij de hoogste checkout van het toernooi pakt, verliest hij de eerste ronde met 2-3 van Wayne Mardle. Coote zou daarna nog driemaal deelnemen aan de Lakeside World Darts Championship. In 2002 weet hij zijn eerste ronde partij nog te winnen van de jonge Zweed Markus Korhonen, maar een ronde later was Martin Adams te sterk voor de rechtshandige speler. In 2003 verliest hij in de eerste ronde van Mervyn King en in 2004 wordt hij wederom in de eerste ronde uitgeschakeld, ditmaal door Gary Robson.

Steve Coote wordt in Nederland voornamelijk herkend omdat hij de tegenstander was van Shaun Greatbatch in de finale van de Dutch Open van 2002. Greatbatch wist toen de legendarische negendarter te gooien op ’s werelds grootste vloertoernooi. Toch is Steve Coote een bijzonder verhaal in de dartwereld, want nadat hij in 2004 nog overstapte naar de PDC, was hij in 2007 toch weer terug in het BDO-circuit. Toch was Coote op dat moment niet de Coote van de tijd voor zijn PDC-periode en werden er ook geen successen geboekt in de jaren daarna. Begin het jaar 2013 nam “Magic” deel aan de PDC Q-school en wist zich op de vierde dag te verzekeren van een PDC Tour Card. Verrassend is dan toch dat Steve Coote dit jaar aan haast geen enkel PDC toernooi deelnam, op de UK Open Qualifiers na. De vraag blijft dan ook of we Steve Coote ooit nog eens terug zien op het wereldpodium ?!?!