Home Specials Vergeten helden van de dartsport ‘The Prince of Style’ Rod Harrington

Vergeten helden van de dartsport ‘The Prince of Style’ Rod Harrington

Rod Harrington

Deze week in de rubriek “Vergeten helden van de dartsport”: Rod Harrington. Tegenwoordig zien we de Engelsman vaak als analist bij Skysports en zouden we haast vergeten dat hij een succesvolle darter is geweest, daarom ook dat hij nu onder de loep wordt genomen in onze rubriek.

Rod Harrington werd op 30 december 1957 geboren in Boreham, Essex. Dertig jaar later ziet men Harrington voor het eerst in het professionele circuit verschijnen op de Double Diamond Masters van 1987. Na overwinningen op o.a. Ritchie Gardner, Denis Ovens en Peter Evison weet hij zijn eerste toernooi te winnen. Toch moet men enkele jaren wachten, voordat men Harrington vaker succes zien boeken.

In 1991 gaat Harrington voor het eerst heel het circuit af en zeker niet zonder succes. Zo wint hij dat jaar het Open Frankrijk, Open Denemarken, Open België en het Open Zweden. In datzelfde jaar pakt hij ook zijn eerste tv-toernooi, dit door op de Winmau World Masters te winnen van Phil Taylor in de finale. Een maand later speelt Harrington zijn eerste wereldkampioenschap en wordt pas in de kwartfinale uitgeschakeld door Mike Gregory, die een paar dagen later de meest spannende finale ooit zou spelen op het Lakeside podium, dit tegen Phil Taylor.

Harrington zou uiteindelijk twaalf keer deelnemen aan een wereldkampioenschap. Tweemaal bij de BDO en tienmaal bij de PDC. Zijn beste prestatie weet hij in 1995 neer te zetten in de Circus Tavern te Purfleet. Na zijn poule-overwinningen op Eric Bristow en Shayne Burgess, weet hij zijn kwartfinale te winnen van de Schot Jamie Harvey. In de halvefinale wachtte Peter Evison, die even daarvoor Kevin Spiolek wist uit te schakelen. Harrington toonde zijn klasse en won overtuigend met 5-1. In de finale wachtte echter Phil Taylor en kreeg Harrington dartles van de grootmeester en verloor dan ook met 2-6 in sets.

“The Prince of Style” wist ook tweemaal de halvefinales te behalen op de PDC Wereldkampioenschappen van 1998 en 2001. In 1998 waren er eerst groepsoverwinningen op Jamie Harvey en John Ferrell en werd wederom Peter Evison verslagen ditmaal in de kwartfinale. In de halvefinale bleek weer Taylor een sta-in-de-weg voor Harrington. In 2001 speelde Harrington misschien wel zijn beste WK. Na overwinningen op Bob Anderson (3-1), Graeme Stoddart (3-0) en Roland Scholten (4-2) wachtte de Canadees John Part in de halvefinale. Deze bleek een ware kraker en werd pas in de laatste set beslist door Part, 5-6.

Ondanks dat Harrington nooit wereldkampioen werd, behaalde hij toch enkele mooie overwinningen. Zo won hij tweemaal de World Matchplay en won hij meerdere PDC toernooien. In 1998 wint Harrington zijn eerste World Matchplay, dit na overwinningen op Kevin Spiolek (8-4), Gary Mawson (8-0), Bob Anderson (14-12), Keith Deller (13-10) en in de finale tegen Ronnie Baxter werd er een thriller afgesloten met een 19-17. In 1999 verdedigt Harrington zijn titel en met succes. Na overwinningen op legende John Lowe (10-7), Steve Raw (13-7), Peter Evison (16-9) en meervoudig wereldkampioen Dennis Priestley (17-10), wordt in een gelijkopgaande finale Peter Manley met 19-17 verslagen.

In 2007 besluit besluit de mede-oprichter van de PDC op te houden met zijn zo geliefde spelletje, dit na een carriere van 20 jaar. Harrington begint een andere loopbaan in de dartsport en met succes. Eerst als directielid van de PDC, later als manager van Colin Lloyd en tegenwoordig is hij tv-commentator bij Skysports, waar hij samen met andere oud-profs (o.a. Bristow en Mardle) zijn visie op het spelletje geeft. Tevens volgt hij zijn zoon Ryan Harrington, die ook het PDC-circuit afgaat als speler. “The Prince of Style” houdt nog altijd van de dartsport en zal het dan ook nooit kunnen en willen missen.