Home Specials Vergeten helden van de dartsport: Ritchie “Lamb Chop” Davies

Vergeten helden van de dartsport: Ritchie “Lamb Chop” Davies

ritchie davies

Ditmaal in de rubriek “Vergeten helden van de dartsport” besteden we aandacht aan een oud finalist van de BDO World Championships. Welshman Ritchie Davies kende een korte professionele loopbaan in de dartsport, maar zette enkele nette prestaties neer.

In 1992 zien we de dan 21-jarige Davies voor het eerst op het hoogste niveau deelnemen aan de Winmau World Masters. Voor het grote publiek was hij in die tijd niet erg bekend, maar werd door de gevestigde orde toch al gezien als een talentvolle speler. In het grote deelnemersveld verliest hij bij de laatste zestien van de Ier PJ Moylan. Toch gaan er enkele jaren overheen (ook i.v.m. zijn studie) voordat we Davies weer op het hoogste niveau tegen komen.

In 1997 neemt Davies voor het eerst deel aan de BDO World Championships. In zijn debuutjaar verliest Davies met 0-3 in de eerste ronde van de Belgische legende Leo Laurens. Toch besluit de jongeling daarna een gedeelte van het BDO-circuit af te gaan en met succes. Zo wint hij het Open Zweden en wordt verliezend finalist op het Open Schotland en het British Open. Davies kwalificeert zich in 1998 voor de tweede maal voor het Wereldkampioenschap in Frimley Green, maar ook nu blijkt de eerste ronde het eindstation voor de hoogopgeleide Welshman. In het jaar dat Raymond van Barneveld zijn eerste wereldkampioenschap binnenhaald, komt Davies in de eerste ronde te kort tegen Colin Monk en verliest met 1-3.

Het lijkt op dat moment dat het maar niet wil lukken op de Lakeside Country Club. Na vijf keer in de eerste ronde en één keer in de tweede ronde gesneuveld te zijn, komt er in 2003 het eerste echte succes voor “Lamb Chop”. In de eerste ronde wordt er met 3-1 gewonnen van Albertino Essers en in de tweede ronde wordt er gewonnen van oud wereldkampioen John Walton met 3-0. In de kwartfinale legt Davies het vuur aan de schenen van Australiër Tony David en wint vrij gemakkelijk met 5-0. De Schot Gary Anderson speelt op dat moment ook een supertoernooi en wordt de tegenstander van de Welshman in de halvefinale. Toch laat Davies zien dat hij de betere en meer ervaren speler is en wint 5-2 in sets. In de finale wachtte Raymond van Barneveld, die uiteindelijk zijn derde wereltitel binnen zou halen door Davies met 3-6 te verslaan.

Davies zou uiteindelijk aan acht BDO World Championships deelnemen en zou in 2004 zijn laatste wereldkampioenschap spelen. Na overwinningen op Martin Adams (3-2) en Steve Duke Snr (3-2) wordt er met 4-5 verloren in de kwartfinale van Mervyn King. De Welshman doet daarna nog aan enkele vloertoernooien mee, voordat hij eind 2004 dan toch besluit te stoppen met darten.

Ritchie Davies behaalde heel wat toernooi-overwinningen in zijn korte professionele loopbaan. Zo werd hij in 1999 Wereldkampioen Koppels samen met Richard Herbert, door in de finale Ronnie Baxter en Mervyn King te verslaan. Maar won hij ook het Open Zweden (1997) door in de finale van Roland Scholten te winnen en het Open Schotland (2002), waar hij te sterk was voor Tony Eccles.

Toch moet gezegd worden dat Davies een speler was van: net niet. De Welshman had in zijn jaren te veel concurrentie van de gevestigde orde, zoals Raymond van Barneveld, Mervyn King en Ronnie Baxter. Davies wist namelijk wel vaak de finale te halen op de vloertoernooien. Een voorbeeld hiervan was het jaar 1998, waar Davies de finales wist te behalen van het British Open (Colin Monk), England Open (Alan Warriner) en British Matchplay (Ronnie Baxter) en telkens te kort kwam. Maar ook als Welsh International op de World Cups en Europe Cups was het net niet voor Davies. In 2000 wordt hij in de Europe Cup finale verslagen door de Noord-Ier Mitchell Crooks en op de World Cup van 2003 wordt er nog wel gewonnen van o.a. Gary Anderson, Marko Kantele en Martin Adams. Toch moet Davies ook nu weer genoegen nemen met een tweede plaats, omdat Raymond van Barneveld met 3-4 te sterk bleek.

De nu 41-jarige Ritchie Davies speelt tegenwoordig voor plezier in de lokale competitie met vrienden, maar alleen als zijn werk en het gezin het toe laten. Davies is een echte familieman en legt daar dan ook zijn focus op.