Home Specials Vergeten helden van de dartsport: “Super Cally” Andy Callaby

Vergeten helden van de dartsport: “Super Cally” Andy Callaby

Ditmaal in “Vergeten helden van de dartsport” wordt er meer een ééndagsvlieg onder de loep genomen. Heelveel mensen zullen dan ook niet weten wie deze 48-jarige Andy Callaby is. Callaby speelden jaren countydarts bij Cambridgeshire en maakte in 2004 op 39-jarige leeftijd zijn debuut in het internationale circuit. Na een halvefinale-plaats op de Sheppey Darts Classic van dat jaar, besloot Callaby deel te nemen aan het kwalificatietoernooi voor de World Grand Prix en wist hij zich verrassend samen met Chris Mason, Adrian Lewis en Gary Welding te kwalificeren voor het hoofdtoernooi.

In Dublin werd hij de eerste ronde gekoppeld aan de winnaar van de vorige twee edities, Phil Taylor. De op dat moment 11-voudige wereldkampioen was in werkelijke bloedvorm de maanden voor de World Grand Prix en werd dan ook gezien als de grootste titelkandiaat. Toch had Callaby andere plannen in het Citywest Hotel te Dublin en wist met 2-0 in sets te winnen van Taylor. Daar zou het overigens niet bij blijven, want Callaby moest het in de tweede ronde opnemen tegen eveneens een wereldkampioen. Tegenstander werd Dennis Priestley die eerder de Ier Jack McKenna uitschakelde met 2-1 in sets. De wedstrijd werd een kraker, dit mede omdat de laatste set de beslissing moest brengen tussen Callaby en Priestley. Callaby toonde zijn goede vorm en wist wederom een wereldkampioen uit te schakelen en kwalificeerde zich voor de kwartfinale. Het sprookje hield hier op voor de man uit Cambridgeshire, dit omdat er met 1-4 in sets verloren werd van Alan Warriner-Little.

Twee jaar later weet Callaby voor de tweede maal een kwartfinale te behalen op een TV-toernooi van de PDC. In 2006 deed hij dit in Bolton op de Budweiser UK Open. Na overwinningen op David Platt (8-6), Tom Kirby (8-7), Adrian Gray (11-6) en John Part (11-9) bereikte hij de kwartfinale, waar Alan Tabern met 5-11 te sterk was voor Callaby. Callaby zou uiteindelijk aan slechts zes tv-toernooien deelnemen, waarvan deze twee zijn succesvolste waren. In 2005 en 2007 nam hij ook deel aan het UK Open, maar in 2005 waren de laatste 96 zijn eindstation en in 2007 werd hij uitgeschakeld door Alan Green bij de laatste 32. In 2005 wist hij via het kwalificatietoernooi het hoofdtoernooi van de Las Vegas Desert Classic te bereiken. In het MGM Grand Casino Hotel wist hij in de eerste ronde nog te winnen van Mark Dudbridge, maar verloor hij in de tweede ronde met duidelijke cijfers van Wayne Mardle. In 2006 nam de Engelsman voor de tweede maal deel aan de World Grand Prix in Dublin. Hij wist zich wederom te kwalificeren via het kwalificatietoernooi. Raymond van Barneveld, Steve Beaton en Alan Green wisten zich overigens ook via deze weg te kwalificeren voor het hoofdtoernooi. Callaby speelde wederom een sterke eerste ronde en wist met 2-0 in sets te winnen van Kevin Painter. In de tweede ronde speelde Callaby een kraker, maar was Terry Jenkins toch de sterkste in de laatste set en werd er met 2-3 in sets verloren.

Andy Callaby nam tot 2011 nog deel aan de vloertoernooien van de PDC, maar kwam niet verder dan zes tv-toernooi deelnames. Op dit moment gooit hij alleen nog in zijn woonplaats Wisbech de local league en speelt meer voor zijn plezier. De kans is dus klein dat we deze man ooit nog terug zullen zien op het hoogste podium. Toch gaat deze man in de boeken als één van de weinige spelers die Phil Taylor wist te verslaan in de eerste ronde van een televisietoernooi. Duidelijk één van de onbekende legendes uit de dartsport.