Home WDF Hoofdnieuws BDO wereldkampioene Suzuki “Ik wil nog veel meer bereiken en andere vrouwen...

BDO wereldkampioene Suzuki “Ik wil nog veel meer bereiken en andere vrouwen inspireren”

In januari verraste de onbekende Mikuru Suzuki door het Lakeside damestoernooi naar zich toe trekken. Ook schreef de dartster geschiedenis als allereerste wereldkampioen(e) afkomstig uit Japan. Suzuki won in de finale van de Lakeside 2019 van Lorraine Winstanley en liet eerder ook onder meer torenhoge titelfavoriet Lisa Ashton achter zich.

Een paar weken later liet Suzuki op het Dutch Open zien dat haar Lakeside titel geen toeval was. Op dit toernooi zette zij haar vorm voort, het Dutch Open damestoernooi kwam ook op haar naam te staan. Bij de koppels pakte ze eveneens de titel, tezamen met partner Yuriko Yamaguchi.

Als het aan de Japanse ligt, blijft het niet bij deze twee individuele major titels. De BDO wereldkampioene van 2019 heeft plannen om de dartsport te domineren.

De 37-jarige begint steeds meer aan haar populariteit te wennen. “Pas toen ik in Japan was, begon het te bezinken” zegt Suzuki tegenover het Frans persbureau AFP. “Op de luchthaven stonden fans mij met spandoeken op te wachten. Toen drong het echt tot mij door wat ik bereikt heb. Het is een droom die is uitgekomen. Om wereldkampioene genoemd te worden is heel speciaal, maar ik wil het niet bij deze ene wereldtitel laten. Ik wil meer wereldtitels pakken”.

“In feite kon ik niet darten grapt Mikuru die vóór haar carrière switch als verkoopster in een kleding- en cosmeticazaak werkte. Maar hierdoor had ik mijn zinnen op het darten gezet, ik was vastbesloten om de pijlen recht in het bord terecht te laten komen. Ik had nooit gedacht dat ik professioneel dartster zou worden” zegt Suzuki die op haar 26ste begon met darten.

Toen zij besloot dartster te worden, waren haar ouders terughoudend. De dartsport was in Japan alleen zo’n beetje bekend als elektronisch darten. “Mijn ouders hadden zoiets van…huh? Ze maakten zich zorgen en vroegen zich af of ik er voldoende geld mee kon verdienen. Een poos won ik niets”.

Ondanks de Japanse zich dit jaar pas in de kijker heeft weten te spelen, wordt zij nu al gezien als de vrouwelijke Phil Taylor. Maar The Miracle, zoals haar bijnaam luidt, blijft nuchter onder de vergelijking met de grootste darter aller tijden. “Ik denk dat dit een beetje overdreven is gaf Suzuki lachend aan. Phil Taylor is een god in de dartswereld, hij was zo een geweldige speler. Maar ik vind Peter Wright cool zegt Suzuki over de flamboyante Schot die beroemd is vanwege zijn kleurrijke hanenkam. Ik hou van zijn gekkigheid en van de manier waarop hij met de fans omgaat” vervolgt Suzuki die met haar geblondeerde kapsel ook haar eigen stijl heeft gecreëerd.

Suzuki, die naar de derde plek is gestegen op de WDF ranking, hoopt een boost te kunnen geven aan een nieuwe generatie dartsters. “De sport heeft niet meer het imago van ‘overmatig biergebruik’. Ik heb video’s gezien van voormalige dartspelers, waaronder Eric Bristow die met een sigaret in zijn hand aan de oche stond. Maar darts heeft nu een ander imago. Ik zou graag andere vrouwen in Japan willen inspireren om het darten op te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat we in de toekomst meer dartsters uit Azië zullen zien”.

Na het behalen van de wereldtitel is het leven van Mikuru Suzuki veranderd. The Miracle geeft aan dat er meer aan zit te komen. “Het belangrijkste is dat mensen buiten Japan mij nu ook kennen. Ik wil nog twintig jaar op professioneel niveau doorgaan, dus er is nog ruimte voor verbetering. Ik wil nog veel meer bereiken”.