Home WDF Hoofdnieuws De voorbeschouwing Springcup 2010

De voorbeschouwing Springcup 2010

Springcup2010

De Spring Cup is een jaarlijks terugkerend dartsevenement dat in drie dagen tijd gehouden wordt. Het toernooi bestaat uit twee losse competities waarin landenteams het tegen elkaar opnemen. Er is een herencompetitie en een damescompetitie. Op dag drie van de Springcup word er een individueel single toernooi gehouden. Dit jaar is Hongarije het gastland er zal worden gestreden in de plaats Pécs.

De meest recente springcup werd gehouden van 28 t/m 30 Maart 2008 in het Oostenrijke Altlengbach. Zowel de Nederlandse heren als dames ging er toen met de teamtitel vandoor, maar niet zonder slag of stoot. De Nederlandse heren wisten met 10 punten verschil op Belgie de titel te pakken. De Nederlandse dames wisten met het minimale verschil van 1 punt de titel te pakken en Duitsland werd 2e. In het individuele singletoernooi bij de heren was het de Duitser Andree Welge die de titel wist te pakken. Toen in de finale tegen Daniel Brouwer. Bij de dames wist onze landgenote Rilana Erades voor de tweede keer op rij de singletitel te pakken.

Anno 2010 gaan Cor Ernst, Fabian Roosenbrand, Rick Hofstra, Willem Mandigers, Niels Jan Stuiver, Stephan Gerritsen, Martin Soethof en Joey ten Berge het Nederlands herenteam vertegenwoordigen in Pécs. Voor het Nederlands damesteam komen uit: Rilana Erades, Floortje van Zanten, Anca Zijlstra en Karin ten Kate.

Als we vooruitblikken op de kansen van Nederland dit jaar zullen de heren ook dit jaar weer een zeer goede kans maken. Met de ervaring van jongens als Rick Hofstra, Joey ten Berge en Fabian Roosenbrand gemengd met talenten zoals Niels Jan Stuiver, Willem Mandigers en Martin Soethof moet het wel goed komen. De dames zullen dit jaar een pittige kluif krijgen aan Duitsland die o.a. de ervaren Heike Ernst en de talentvolle Stefanie Luck in de selectie hebben. Bij de Nederlandse dames is Floortje van Zanten de laatste maanden goed in vorm en als het om het Nederlands team gaat weet Rilana Erades ook meestal op tijd de vorm terug te vinden. Met daarbij de iets oudere rotten Karin ten Kate en Anca Zijlstra hebben ook zij voor deze springcup een perfecte mix.

Historie en systeem
De de Springcup is ontstaan na het wegvallen van het jaarlijks gehouden drielanden toernooi waaraan Nederland, België en Frankrijk meededen in de jaren tachtig. De Springcup is in 1986 voor het eerst gespeeld te Arnhem Nederland. In tegenstelling tot het drielandentoernooi waaraan per land 16 spelers mochten spelen mogen er aan de Springcup 8 heren en 4 dames deelnemen die zich via de Nederlandse ranking kwalificeren.

Speltype:
Het speltype dat op de Springcup gespeeld wordt is vrij eenvoudig. Er worden individuele- en koppelwedstrijden gespeeld.

Individueel:
Bij de heren wordt er in poules gespeeld. Er spelen 8 heren, dus voor het gemak praten we over poule A t/m H. In iedere poule speelt 1 speler van zijn land tegen spelers van de overige landen die meedoen. Elke speler speelt 7 legs 501 geheel uitspelen, dus de uitslag kan zijn: 7-0, 6-1, 5-2 of 4-3. Bij een stand van 4-0 wordt er dus gewoon doorgespeeld tot alle 7 legs klaar zijn.

    1 2 3 4 5 6 7 totaal
1 Nederland   5 6 7 7 5 6 36
2 Belgie 2              
3 Frankrijk 1              
4 Duitsland 0              
5 Luxemburg 0              
6 Zwitserland 2              
7 Oostenrijk 1              

Dit is een voorbeeld van de poule waar Raymond van Barneveld tijdens de Springcup 2001 in Zwitserland in speelde. Met de juiste uitslagen van hem als voorbeeld.

Raymond speelde:
Nederland – België             5-2
Nederland – Frankrijk        6-1
Nederland – Duitsland        7-0
Nederland – Luxemburg     7-0
Nederland – Zwitserland    5-2
Nederland – Oostenrijk      6-1

In totaal haalde hij dus in de individuele wedstrijden een saldo van 36 voor en 6 tegen.

De koppels:
De koppels kent in principe hetzelfde verhaal als de singles, alleen in tegenstelling tot de singles tellen de behaalde punten dubbel. Samen met Albertino Essers op de Springcup 2001 haalden Nederland 31 punten. Vermeningvuldigd met twee maakt dus 62 punten totaal voor Nederland.

Dames
:
De dames spelen zelf hun eigen afzonderlijke competitie. Daarin is het speltype ook anders, namelijk 5 legs 501. Ook hierbij geldt alles uitspelen en in de koppels hetzelfde verhaal.

Springcup individueel toernooi:
Na de landenwedstrijden op de vrijdag en zaterdag wordt er op de zondag een individueel toernooi afgewerkt met als hoofdprijs deelname aan de Winmau World Masters. Vroeger in de begin jaren van de Springcup mochten de 32 beste spelers het toernooi spelen. Later is dit veranderd zodat alle 56 of 64 spelers mee konden spelen. De 32 beste spelers kwamen voorheen dan uit de ranking die werd samengesteld door gewoonweg de individuele en de koppel resultaten van iedere speler op te tellen zodat daar een ranking uit voortkwam.

De laatste jaren wordt dit toernooi gewaardeerd door de WDF ,World Darts Federation. Dit betekent dat de winnaar en winnares van de Springcup deel mogen nemen aan de Winmau World Masters dat wordt gehouden in December van datzelfde jaar.

Tot slot nog een paar historische foto’s van de springcup 2008 in Oostenrijk.

{vsig}Overige/2008/Springcup_Oostenrijk{/vsig}