Lakeside WDF WK Duff, Greaves, Cairns en Bradly Roes winnen WDF Hoofdnieuws
WDF Hoofdnieuws

Lakeside WDF WK Duff, Greaves, Cairns en Bradly Roes winnen

Er zijn inmiddels 16 sessies geweest met 70 wedstrijden tijdens de 2022 editie van het WDF World Championship Darts oftewel de Lakeside. De heren finale bestond uit twee Lakeside debutanten, Thibault Tricole uit Frankrijk en Neil Duff uit Noord-Ierland. De 49-jarige The Duff Man voorspelde dinsdag dat hij ging winnen, hij zou zijn overwinning opdragen aan zijn dochter die zondag 18 zal worden. De Noord-Ier kwam 3-1 in sets achter tegen de Fransman maar wist aan te haken wat een finale gaf die all the way ging.

De dames finale is een volledig Engelse finale, Beau Greaves is de jongste ooit die een WK-finale heeft gespeeld haar tegenstandster is Kirsty Hutchinson ze spelen een beste van zeven sets.

De uit Den Haag afkomstige Bradly Roes is tevens debutant op de Lakeside, hij speelde in december het toernooi tot de halve finale. Zaterdag speelde Roes de halve finale die hij wist te winnen. De jonge Nederlander speelde zeker niet zijn beste wedstrijd maar wist wel zonder set verlies de halve finale te winnen. Bradly Roes is na Colin Roelofs en Justin van Tergouw de derde Nederlander die wereldkampioen is bij de jeugd op de Lakeside. Roes was met 3-1 in sets te sterk voor Engelsman Charlie Large.

Finals Day in Frimley Green begon met een stukje geschiedenis als de allereerste Girls World Champion werd gekroond. De meisjes finale ging tussen de Duitse Wibke Riemann en de Engelse Eleanor Cairns die met 2-0 in sets de eerste meisjes titel op de lakeside wist te winnen.

De wedstrijdverslagen hieronder.

Het programma van het WDF World Championship 2022
Meisje finale
Eleanor Cairns 2-0 Wibke Riemann (3-1; 3-2)
De 17-jarige Engelse Cairns is de eerste Lakeside wereldkampioen bij de meisjes. Eleanor Cairns won vorig jaar ook al de British Classic en het Welsh Open Girls. De eerste set ging met de darts mee tot de vierde leg waar de Engelse de set wist te pakken. De Duitse Wibke Rieman mocht set twee beginnen, ook deze set ging met de darts mee tot 2-2. Beide dames hadden moeite met het afmaken, het was de Britse die de dubbel uiteindelijk wist te raken voor de titel.

Jongens finale
Bradly Roes (71.34) 3-1 Charlie Large (71.56) (3-1; 3-0; 0-3; 3-0)
De eerste set wordt door de hagenaar gewonnen terwijl Large begon. Roes miste nog een 125-finish op tops voor de set maar wist via de tweede darts wel dubbel tien te vinden. De jonge man uit de Hofstand is op weg om na de JDC Wereldtitel ook de Lakeside WDF wereldtitel op zijn naam te zetten. In set twee weet Roes de triple een beetje beter te vinden, 070 weet zonder leg verlies de set te pakken. Net voor de tweede pauze weet Large met een 15-darter de eerste leg te pakken van set drie die hij zonder een leg af te staan wint en het 2-1 staat in sets. In de laaste set kwam Roes beter in zijn vel te zitten, de jonge Hagenaar gooide zijn eerste twee 180-scores in de vierde set en wist deze met 3-0 te pakken waarmee hij de derde Nederlander is die Lakeside wereldkampioen wordt.

Dames finale
Beau Greaves (92.05) 4-0 Kirsty Hutchinson (72,52) (3-0; 3-1; 3-0; 3-0)
De 18-jarige Beau 'n' Arrow Greaves ging als een pijl uit een boog van start. De eerste set ging in 3-0 naar de Engelse waar ze ook nog een 12-darter gooide in de tweede leg met een 128 -finish. De eerste set ging met een gemiddelde van 105 naar Beau 'n' Arrow. Haar 31-jarige landgenote wist in set twee de eerste leg te pakken waarna Greaves met een 11-darter 1-1 maakte. In leg drie weet het talent Greaves een belangrijke 165-score te gooien waardoor ze kan breaken. De 18-jarige gooit ook nog bijna 141 uit voor de tweede set, ze mist vervolgens wat dubbels maar Greaves had de tijd en maakt het af via dubbel zes. Ook in de derde set is de 18-jarige een maatje te groot voor Hutchinson, zonder een leg af te staan gaat de derde set met een 86-finish naar Greaves. De laatste set van deze finale valt ook ten prooi aan de 18-jarige Beau 'n' Arrow die deze finale slechts één leg afstond aan haar opponente. Beau Greaves pakt niet alleen de dames WDF World Championship titel maar ook 25000 Britse ponden. Greaves is de jongste wereldkampioen ooit geworden en heeft ook nog het record van hoogst gemiddelde tijdens een finale verbroken. Mikuru Suzuki gooide 90.12 in haar finale in 2019 wat Greaves heeft verbroken met 92.05.

Heren finale
Neil Duff (87.73) 6-5 Thibault Tricole (86.95) (0-3; 0-3; 3-1; 0-3; 3-1; 3-2: 3-2; 2-3; 3-2: 0-3; 3-0)
De Noord-Ier Duff liep in het begin van d finale tegen een achterstand op. The Duff Man kwam 3-1 in sets achter tegen de Fransman Thibault Tricole. The French Touch ging goed van start en won de eerste twee sets zonder leg verlies. Duff weet de de 3-1 achterstand om te buigen naar 4-3 voorsprong door drie sets op rij te pakken. De Fransman geeft niet op en weet de achtste set met 2-3 te winnen waardoor het weer 4-4 in sets staat. De negende set begint de 32-jarige The French Touch goed en komt 0-2 voor maar de Noord-Ier pakt drie legs op rij in 15- 14- en 13-darts met een 111-finish om op 5-4 in sets te komen. Tricole geeft niet op en weet de tiende set zonder leg verlies te winnen waardoor er een beslissende set gespeeld moest worden. De The Duff Man begint de alles bepalende set en ziet dat de Fransman qua scores achter blijft waardoor de 49-jarige drie legs op rij weet te winnen waarmee zijn voorspelling van dinsdag uit is gekomen. De Noord-Ier Neil Duff is WDF Lakeside Word Champion 2022.