WDF Europe Cup finaledag: 4 keer goud, 3 keer zilver voor Nederland WDF Hoofdnieuws
WDF Hoofdnieuws

WDF Europe Cup finaledag: 4 keer goud, 3 keer zilver voor Nederland

WDF Europe Cup finaledag: 4 keer goud, 3 keer zilver voor Nederland

Vandaag werden de finales van de WDF Europe Cup gespeeld in Hotel Zuiderduin te Egmond aan Zee. In maar liefst vijf van de zes finales stonden Nederlanders. Het Nederlandse herenteam onder leiding van John Lokken, bestaande uit Richard Veenstra, Wesley Harms, Gino Vos en Jeffrey Sparidaans waren gisteren al verzekerd van de overall titels met 148 punten. Het was voor de vierde keer dat de Nederlandse heren goud pakten in het overall klassement. Engeland eindigde tweede met 87 punten. Voor hen was het de achttiende keer in 20 edities dat ze in de top twee van het overall klassement heren eindigden. Zweden eindigde derde met 72 punten. De Nederlandse dames Aileen de Graaf, Sharon Prins, Anca Zijlstra en Anneke Kuijten werden onder leiding van Karin ten Kate tweede met 113 punten. Voor hen was het de negende keer dat ze in de top twee van het overall klassement eindigde. De eerste plaats was voor Engeland met 148 punten. Wales eindigde derde met 83 punten op de voet gevolgd door Duitsland met 81 punten.

Bij de heren waren er enkele beladen medailles. Daarnaast moest John Lokken, de bondscoach van de Nederlandse heren, gisteren naar de begrafenis van zijn vader. Desalniettemin was John de rest van het toernooi gewoon aanwezig om de heren te coachen en te steunen. Respect hiervoor! Immers moest Mark McGeeney afzeggen voor het Engelse team, omdat zijn moeder op sterven lag en gisteren helaas ook is overleden. Vanwege deze sterfgevallen werd er ook een minuut stilte in acht genomen. Het Engelse team maakte een extra groepsfoto met zwarte rouwbanden vanwege het overlijden van Gerry Haywood van wie de vrouw Jean de EDO toernooidirecteur. Het moment werd ook gebruikt om medeleven te tonen aan Mark McGeeney.

Daarnaast werden drie Welshmen nog even in het zonnetje gezet. Martin Phillips en Malcolm Hawkins, die beiden sinds 1989 nagenoeg onafgebroken actief (Phillips miste een editie, red.) waren namens Wales op de WDF Europe en World Cups. Daarnaast nam ook Wayne Warren, die sinds 2004 Wales vertegenwoordigde, afscheid van het team uit Wales.

De dag begon met de dameskoppelfinale tussen Rhian Griffiths en Rhian Edwards uit Wales en Deta Hedman en Lorraine Winstanley uit Engeland. Rhian Griffiths en Rhian Edwards uit Wales wonnen met 6-5 van Deta Hedman en Lorraine Winstanley uit Engeland.

De herenkoppelfinale ging tussen Wesley Harms en Richard Veenstra en de Schotten Ross Montgomery en Alan Soutar. Wesley Harms en Richard Veenstra waren met 6-2 de sterkste.

Sharon Prins ging in de damessingels met succes voor drie op een rij. Want na eerder gewonnen te hebben van de Engelse Deta Hedman en Trina Gulliver versloeg ze in de finale Fallon Sherrock met 7-3. Zodoende heeft ze eigenhandig drie van de vier Engelse dames uitgeschakeld en dus zeker geen gemakkelijk toernooi. Des te knapper is de prestatie van Sharon natuurlijk.

Richard Veenstra was in een geweldige finale met 7-5 te sterk voor de Welshman Jim Williams. Richard finishte onder andere 141, 111 en 95 in deze finale.

In het dames teamtoernooi namen de Nederlandse dames, Aileen de Graaf, Sharon Prins, Anca Zijlstra en Anneke Kuijten, onder leiding van Karin ten Kate het op tegen Engeland, bestaande uit Deta Hedman, Trina Gulliver, Fallon Sherrock en Lorraine Winstanley. Nederland moest helaas met 9-3 zijn meerdere erkennen in Engeland.

In het heren teamtoernooi speelden de Nederlandse heren, Wesley Harms, Richard Veenstra, Gino Vos en Jeffrey Sparidaans, onder leiding van John Lokken tegen Engeland. De Engelse heren zijn Glen Durrant, Jamie Hughes, Scott Mitchell en James Hurrell. Nederland verloor met 9-6 van de Engelse heren.

Zodoende hebben de Nederlandse heren drie gouden medailles binnengehaald, namelijk Richard Veenstra in de singels, Wesley Harms en Richard Veenstra in de koppels en de heren in het overall klassement. Sharon Prins zorgde ervoor dat ook de dames een keer goud binnen haalde. Zowel het heren- als het damesteam haalde zilver in het overall klassement. Voor de Nederlandse dames resulteerde dit in een zilveren medaille in het overall klassement.

Programma WDF Europe Cup finaledag
Deta Hedman/Lorraine Winstanley (Engeland) 5-6 Rhian Griffiths/Rhian Edwards (Wales)
Rhian Griffiths finisht 56 voor een 1-0 voorsprong. Lorraine Winstanley mist een 16-finish om te breken in de vijfde leg. Rhian Edwards straft dit af door de 3-2 te maken. Lorraine Winstanley finisht 42 voor 3-3. Shaun Giffiths finisht 75 voor een 4-3 voorsprong. Het koppel uit Wales weet wel te breken en komt 5-3 voor. Lorraine Winstanley breekt meteen terug. Engeland weet ook 5-5 te maken. Rhian Edwards haalt de titel binnen voor Wales in de elfde leg.

Het is de vierde dameskoppeltitel voor Wales. De laatste was in 2010. Voor Rhian Edwards was het de tweede keer dat ze goud won in het dameskoppeltoernooi voor Wales. Edwards heeft driemaal in de finale gestaan.

Wesley Harms/Richard Veenstra (Nederland) 6-2 Ross Montgomery/Alan Soutar (Schotland)
Wesley Harms forceert met een 41-finish een break met een 14-darter. Vervolgens gooit Richard Veenstra 130 uit voor een 12-darter en 3-1 voorsprong. Richard Veenstra forceert een tweede break in de zevende leg. Wesley Harms verzekert de titel in de achtste finale.

Voor Wesley Harms is het de tweede koppeltitel. Voor Nederland is het de vierde keer dat ze de koppels winnen. Ook in 2012, 2004 en 2000 was het raak.

Sharon Prins (Nederland) 7-3 Fallon Sherrock (Engeland)
Sharon Prins mist 64, waarna Fallon Sherrock profiteert om 1-0 voor te komen. Sharon finisht vervolgens 55 voor 1-1. Sharon finisht 43 voor 2-2. Sharon forceert een break in de vijfde leg. Sherrock finisht 70 om terug te komen tot 3-4. Sherrock mist drie legdarts, waarna Sharon breekt en 6-3 voorkomt. Sharon wint vervolgens 7-3.

Sharon Prins is de tweede Nederlandse dame die Europees kampioen is geworden. Het was de vierde keer dat Nederland Europees kampioen is geworden. De andere drie keer was het Francis Hoenselaar (2010, 2004 en 1996).

Richard Veenstra (Nederland) 7-5 Jim Williams (Wales)
Richard Veenstra gooit een 13-darter voor 1-0. Richard finisht 64 voor een 2-0 voorsprong. Jim Williams finisht 64 om terug te komen tot 2-1. Richard gooit 111 uit voor een 3-1 voorsprong. Williams gooit een 13-darter om terug te komen tot 3-2. Williams finisht 76 voor 3-3. Richard gooit 141 uit voor een 4-3 finish. Williams antwoordt met een 11-darter in de achtste leg, nadat hij met tweemaal 180 begon. Richard finisht 90 voor een 14-darter en 5-4 voorsprong. Richard mist twee legdarts om te breken, waarna Williams op 5-5 komt. Williams mist een 121-finish op de bull's eye voor een break in 12 darts. Richard ontsnapt door op 6-5 te komen. Richard beslist de wedstrijd met een 95-finish op 7-5.

Richard Veenstra is de derde Nederlander die Europees kampioen singels is geworden. Raymond van Barneveld (2004) en Co Stompé (1998) gingen hem voor.

Nederlandse dames 3-9 Engelse dames
Sharon Prins verslaat Fallon Sherrock voor 1-0. Deta Hedman maakt 1-1 met een 15-darter tegen Anca Zijlstra. Lorraine Winstanley verslaat Aileen de Graaf voor 2-1. Trina Gulliver brengt Engeland op 3-1 door Anneke Kuijten te verslaan. Deta Hedman finisht 72 om Sharon Prins te verslaan en brengt Engeland op 4-1. Fallon Sherrock brengt de stand op 5-1 door Aileen de Graaf te verslaan met een 88-finish. Trina Gulliver klopt Anca Zijlstra voor 6-1. Lorraine Winstanley verslaat Anneke Kuijten voor 7-1. Aileen de Graaf brengt Nederland op 2-7 door Trina Gulliver te verslaan. Anca Zijlstra maakt er ook 3-7 van door Fallon Sherrock te verslaan. Deta Hedman verslaat Anneke Kuijten voor 8-3. Lorraine Winstanley beslist de wedstrijd met een 121-finish op 9-3 tegen Sharon Prins.
Zodoende hebben Deta Hedman en Lorraine Winstanley beiden drie legs gewonnen, pakte Trina Gulliver twee legs en Fallon Sherrock een leg in deze finale. Namens Nederland pakten Sharon Prins, Aileen de Graaf en Anneke Kuijten allen een leg.

Twee jaar geleden was er nagenoeg dezelfde finale. Er waren echter enkele verschillen. Zo waren Anca Zijlstra en Fallon Sherrock er niet bij in 2014 waren. De uitslag was ook toen 9-3 voor Engeland. Dit was pas de tweede keer dat er ook bij de dames een teamtoernooi gespeeld werd op het Europees kampioen. Daar is Engeland dus nog ongeslagen.

Nederlandse heren 6-9 Engelse heren
Jamie Hughes finisht 80 tegen Gino Vos voor 1-0. Wesley Harms maakt 1-1 door Glen Durrant te verslaan. James Hurrell finisht 87 tegen Jeffrey Sparidaans voor 2-1. Scott Mitchell verslaat Richard Veenstra voor 3-1. Glen Durrant verslaat Gino Vos voor 4-1. Jamie Hughes verslaat Jeffrey Sparidaans voor 5-1. Scott Mitchell finisht 60 voor 6-1. Richard Veenstra verslaat James Hurrell voor 2-6. Jeffrey Sparidaans finisht 118, nadat Scott Mitchell de single 16 miste voor een 116-finish. Hij bracht de stand op 3-6. Jamie Hughes finisht 97 tegen Jamie Hughes voor 7-3 . Richard Veenstra finisht 66 tegen Glen Durrant voor 4-7. James Hurrell finisht 60 tegen Gino Vos voor 8-4. Richard Veenstra finisht 121 tegen Jamie Hughes voor 8-5. Jeffrey Sparidaans gooit een 13-darter tegen Glen Durrant voor 8-6. James Hurrell verslaat Wesley Harms om de stand op 9-6 te brengen.
Zodoende hebben Richard Veenstra, Jamie Hughes en James Hurrell allemaal drie legs gepakt. Jeffrey Sparidaans en Scott Mitchell wonnen allebei twee legs. Wesley Harms en Glen Durrant wisten een keer een leg te bemachtigen. Gino Vos verloor al zijn legs.

Voor de Engelse heren was het de twaalfde keer dat ze het teamtoernooi wisten te winnen.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws