Home WDF Hoofdnieuws Willem Mandigers “de BDO doet onvoldoende om spelers tevreden te houden”

Willem Mandigers “de BDO doet onvoldoende om spelers tevreden te houden”

De Eindhovenaar uitte zijn ‘zorg’ over de BDO aan een Engelse journalist. Op de website Sports Inside verscheen een interview met de 29-jarige Brabander Willem Mandigers.

De British Darts Organisation heeft veel gedaan voor de dartsport, zo zaten miljoenen fans elk jaar dagen ‘opgesloten’ om te kijken naar het toernooi der toernooien, de Lakeside. De Lakeside country club was een idyllische plek die darts ademde. Alle grootheden stonden ooit op dat oubollige podium in Frimley Green. Naast de Lakeside was het de Winmau World Masters die spraakmakend was, het hele jaar waren spelers in touw om een ticket voor de masters te bemachtigen. Daar moest je als darter staan! Echter, tijden zijn veranderd. De PDC kwam in beeld en langzaam naam de PDC bezit van darts terwijl de BDO achterover leunde, vertrouwende op de successen die men ooit had.

Eerder deden spelers een boekje open over het beleid van de BDO. Dit is het bij elk toernooi weer het gesprek van de dag. “Er moet wat gebeuren anders is het over en uit met de BDO” is een veel gehoorde stelling. Mandigers liet zich onder meer uit over onveilige situaties tijdens grote toernooien, de verplichtingen die de BDO oplegt en de onduidelijkheid die er is.

Mandigers beweerde: “De BDO doet momenteel niet genoeg voor de spelers. Er is geen definitief antwoord op de vraag ‘waar of wanneer er toernooien zijn’. Ze zijn onduidelijk over de sluitingsdata, met name voor The Lakeside World Championship en The World Trophy.

“Ze leggen spelers beperkingen op door je te verplichten in een bepaalde accommodatie te verblijven. Als het toernooi open is, zou je moeten kunnen blijven waar je wilt”, zei Mandigers

Mandigers beweerde dat de onzekerheid van de BDO ontstaan is omdat de bond geen lange contracten meer kan afsluiten met TV zenders waardoor de BDO niet zo sterk meer is als vroeger.

“Zoals ik eerder al zei: er zijn geen televisie-toernooien die zeker zijn en je weet nooit waarvoor je speelt.”, aldus Mandigers.

Eurosport zond het BDO Wereldkampioenschap dit jaar uit en Mandigers beweerde dat ze er goed in zijn geslaagd om de BDO naar een nieuw publiek te krijgen.

“Eurosport heeft afgelopen jaar goed werk verricht voor de Lakeside, dus dat is positief. Misschien trekt dit meer geld naar de BDO en helpt het weer groeien”, zei Mandigers.

“Met Eurosport als partner kan darts op de kaart gezet worden in landen waar onze sport nog niet bijster populair is. Eurosport heeft kijkers in alle uithoeken waardoor dat positief kan zijnvoor  de sport. “Neem nou Frankrijk wat een grote sport natie is. Ze hebben verrassend weinig interesse in darts, zo is er geen enkele darts professional die uit Frankrijk komt” aldus de Eindhovenaar.

De huidige BDO World nummer negen had zijn beste run op de Lakeside door de kwartfinales te bereiken waarin hij met 5-4 verloor van de Duitse Unterbuchner.

De BDO probeert meer exposure te krijgen, dit is al jaren een probleem en dit heeft ertoe geleid dat er minder geld is binnengekomen. De BDO heeft zijn concurrent, de Professional Darts Corporation, niet kunnen bijhouden.

Terwijl de BDO een totale prijzenpot van £ 300.000 aan haar spelers aanbiedt, biedt de PDC £ 2,5 miljoen aan wat totaal niet in verhouding staat.

De PDC zal opnieuw haar prijzengeld verhogen. Kan de BDO het bijhouden of is het de BDO die binnenkort langs de kant zal staan?

Bron quotes Willem Mandigers Sports Inside