Home WDF Hoofdnieuws Winmau World Masters “We staan alweer vijf jaar droog”

Winmau World Masters “We staan alweer vijf jaar droog”

WorldMasters_2011

De tweede Major van het BDO-seizoen staat voor de deur. De top van de internationale dartswereld is neergestreken in het Engelse Hull, waar donderdag in ijshockeyhal The Hull Arena de 38ste editie van de Winmau World Masters begint. Lukt het drievoudig- en regerend Lakeside-kampioen Martin Adams voor de vierde keer op rij dit evenement te winnen, of vangt één van de Hollandse talenten deze immer hongerige Wolfie? Dartfreakz blikt vooruit.

De Winmau World Masters. Altijd goed voor spanning en sensatie. Wie herinnert zich bijvoorbeeld nog de 9-darter van John Walton in 2007? Of de wederopstanding van Michael van Gerwen in de finale van 2006 tegen Adams, waarin hij een 5-2 achterstand kantelde in een 7-5 overwinning? Of Tony David die in 2002 alles won wat hij wilde, maar zich, toen nog in Bridlington, liet verrassen door een onbekende Italiaan, Sergei Vodicar? In dezelfde Masters beleefden Mark Dudbridge en Tony West hun grote doorbraak; West haalde de finale, Dudbridge won hem. Nieuwe talenten breken vaak hier door. Bijvoorbeeld Colin Monk, Wayne Jones, Steve Beaton, Jarkko Komula, Goran Klemme en Erik Clarys. Of exotisch talent als Lourence Ilagan van de Filipijnen, die in 2009 vriend en vijand verbaasde met een plek in de halve finale.

Maar ook de gevestigde orde heeft geregeld huisgehouden op de Masters. Raymond van Barneveld kroonde zich twee keer tot World Master. Net als John Lowe en Dave Whitcombe. Bob Anderson deed dat drie keer en Eric Bristow zelfs vijfmaal. Dennis Priestley en Phil Taylor ieder trouwens één keer, slechts. De afgelopen drie jaar regeerde Martin Adams. Maar de verschillen in de top van de BDO zijn dit jaar behoorlijk genivelleerd. Om de vier op een rij te voltooien zal de Engelsman dus vól aan de bak moeten. Natuurlijk is hij de nummer één van de plaatsingslijst, maar het is dit jaar zeker niet zo dat Wolfie alles verscheurd wat op zijn weg komt. Oké, hij begon het jaar met zijn derde Lakeside-triomf en de winst van het Dutch Open. Maar daarna viel hij terug. Op het German en Mariflex Open kwam hij bijvoorbeeld niet voorbij de laatste 32. Het British Pentathlon wist hij een goede twee maanden geleden dan weer wel te winnen, door in de finale af te rekenen met Dean Winstanley. 

Daarmee is meteen de naam van een andere topfavoriet genoemd. Winstanley geniet in Hull de status van tweede reekshoofd, maar eigenlijk is hij de nummer één van de wereld. Over the Top is bezig aan een goed 2011, met finaleplaatsen op de Lakeside, het Dutch Open en het British Pentathlon. Hij heeft alleen één probleem: telkens hield Adams hem van de titel af. In de vier onderlinge ontmoetingen was hij altijd de mindere van Adams. Dat kan dus nog wel eens een dingetje worden. Gelukkig voor hem kan hij zijn angstgegner pas in de eindstrijd treffen. Dat Winstanley wél prijzen kan pakken, bewees hij vorige maand nog op het British Classic.

Maar het favorietenlijstje is groter. Zeg maar gerust veel groter. Ook mannen als Ross Montgomery (dit jaar trefzeker op het Belgium en Welsh Open, en de BDO Gold Cup), Gary Robson (twee maanden terug de beste op het England Open), de mondiale nummer drie Robbie Green en Scott Waites, vorige week winnaar van het Open Zweden, gaan absoluut meedoen voor de prijzen. En vergeet routiniers als John Walton, Darryl Fitton, Ted Hankey en Tony O’Shea niet. Fitton, Hankey en O’Shea zijn in de laatste maanden afgezakt op de wereldranglijst, maar mogen desondanks nooit uitgevlakt worden. Wel zou Hankey bij de laatste 32 op Alan Norris kunnen stuiten, en een ronde eerder op ‘good old’ Peter Evison. O’Shea moet in elk geval zonder problemen de finale van zijn bord (laatste 32) halen. De meest bekende speler in zijn sheet is Paul Hanvidge. Walton, recentelijk eindwinnaar van de England Masters, hoeft zich niet druk te maken over de voorrondes. Omdat hij bij de top acht van de plaatsingslijst hoort, begint hij pas in de achtste finales. Hetzelfde geldt voor Adams, Wistanley, Green, Waites, Robson, Montgomery en Tony West, de winnaar van 2003. 

Genoeg toppers én garantie voor spektakel dus. En dan hebben we het nog niet eens over de Nederlanders gehad. Want ook die zijn in groten getale aanwezig in Hull. Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen wisten de Masters tussen 2001 en 2006 samen drie keer te winnen, maar inmiddels staan we al vijf jaar droog. Maar er is een sterke ploeg afgevaardigd die absoluut kans heeft om een einde te maken aan de titeldroogte. Het jammere is alleen dat onze landgenoten niet bij de top acht van de plaatsingslijst horen en dus al in de voorrondes aan de bak moeten.

Wesley Harms en Jan Dekker zijn met name Oranjeklanten die in de gaten gehouden moeten worden. Dekker, halve finalist op Lakeside en winnaar van het Mariflex Open, behoeft geen introductie. Harms eigenlijk ook niet. Met zijn eindzege op het BDO International Open, dik twee maanden geleden, zette hij zichzelf op de kaart. Hij is zelfs al verzekerd van een plaats op Lakeside 2012. Bij de laatste 64 zou Harms Robert Wagner tegen kunnen komen, maar neemt hij de Noorse horde, dan moet een plaats bij de laatste zestien absoluut mogelijk zijn. Dat moet ook voor Dekker geen probleem zijn, die bij weinig aansprekende namen in het schema zit. Op Andy Boulton na dan, misschien.

En met Benito van de Pas, Fabian Roosenbrand, Joey ten Berge, Willy van de Wiel en Ron Meulenkamp zijn nog enkele namen genoemd die onze nationale eer wel eens heel hoog zouden kunnen houden. Alle reden dus om dit weekend af te stemmen op Dartfreakz. Wij brengen u vanuit Hull het laatste nieuws, foto`s en updates. Eurosport en ESPN, in Nederland alleen via de schotel te ontvangen, doen eveneens uitgebreid verslag van de Masters.