Home WDF Hoofdnieuws Zuiderduin Masters “Waites, Hedman en Hendriks kampioenen”

Zuiderduin Masters “Waites, Hedman en Hendriks kampioenen”

Winnaars_Zuiderduin_Masters

We zijn reeds aangekomen bij de finaledag van de Zuiderduin Masters en alle poulewinnaars zijn bekend. Namens Nederland zijn er nog twee heren in de race die zich hebben weten te plaatsen voor de kwartfinales. Jan Dekker mag het gaan opnemen tegen Scott Waites en Joey ten Berge zal trachten een overwinning te boeken op Darryl Fitton om zich te scharen bij de laatste 4. De overige deelnemers die de kwartfinales hebben weten te halen zijn Dean Winstanley, Ross Montgomery, Scott Mitchell en Martin Adams. 

Bij de dames maken we ons op voor een finale tussen Deta Hedman en Aileen de Graaf die beiden groepswinnaar werden van hun poule. Opvallend is dat de sterk spelende Russische Dobromyslova en Armstrong de finale hebben misgelopen.

In het jeugdtoernooi hebben Jimmy Hendriks en Mike Zuydwijk zich geplaatst voor de finale. Nadat Hendriks vorig jaar de titel wist te pakken zal hij vandaag een poging wagen om deze titel te prolongeren.

Klik hier om naar het fotoalbum te gaan.

Speelschema zondag:

Kwartfinale heren

Jan Dekker – Scott Waites 1-3

De kwartfinales worden gespeeld over een best of 5 sets. Mr. Coat ziet de eerste twee sets helaas al snel met 3-1 en 3-0 naar zijn tegenstander gaan waardoor hij al spoedig voor de opgave staat om geen set meer af te staan. Het blijkt een onmogelijke opgave om dit te voorkomen tegen de huidige Winmau World Masters kampioen. Dekker pakt nog wel een set maar hij verslikt zich in de vierde set en dus is Scotty 2 Hotty de eerste speler die zich plaatst voor de halve finales. Daarmee is de eerste Nederlander op zondag uitgeschakeld.

Dean Winstanley – Ross Montgomery 2-3

Beide heren blijken in deze partij aan elkaar gewaagd alleen weet Montgomery het in de beslissende legs steeds af te maken. De eerste twee sets gaan met 3-2 naar The Boss waarna de derde leg wederom naar 2-2 uitloopt. Dit keer weet Winstanley met een 106-finish te voorkomen dat ook deze beslissende leg wordt gepakt door Ross en dus gaat de set naar Dean. Ook de vierde set gaat naar Winstanley die naarmate de partij vordert steeds beter in zijn spel komt. De vijfde en beslissende set moet bepalen wie zich plaatst voor de halve finale van de Zuiderduin Masters 2011. Ook in deze set zijn de heren weer volledig aan elkaar gewaagd en bij een stand van 2-2 wordt tie-break gespeeld. Hierin moet een verschil van twee legs worden gemaakt maar ook hier gaven de heren elkaar geen cadeaus waardoor pas bij een stand van 6-4 in legs de wedstrijd op naam werd geschreven van Ross Montgomery. Met deze uitloop hebben ze het speelprogramma van de Zuiderduin Masters wel flink laten uitlopen.

Darryl Fitton – Joey ten Berge 3-2

Tijdens de opkomst, waarin Joey ten Berge met een zonnebril op en de act van Fitton imiteert, blijkt al dat de heren er een spektakelstuk van willen maken. In een wedstrijd waarin alle facetten aan bod komen is het dan ook volop genieten voor het toegestroomde publiek in Egmond aan Zee. Evenals de voorgaande partij zorgden ook deze heren voor de nodige uitloop op de geplande programmatijden door bij een 2-2 stand in sets en een 2-2 stand in legs de tie-break in te gaan. De wedstrijd eindigt dan alsnog enigszins vanuit het niets wanneer The Dazzler een 136-finish gooit voor de wedstrijd en de vijfde set met 4-2 wint. Hiermee is de enige overgebleven Nederlander in het herentoernooi ook uitgeschakeld.

Scott Mitchell – Martin Adams 2-3

Martin Adams begint voortvarend aan zijn duel met Scott Mitchell en loopt zonder al te veel problemen uit naar een 2-0 voorsprong in sets. Mitchell gaf zich echter nog niet gewonnen en zette een strakke comeback in. Hij slaagde erin om weer op gelijke hoogte te komen en er een beslissende vijfde set uit te slepen. Hierin moest Wolfie alle zeilen bijzetten maar hij slaagde erin om de partij in deze set alsnog naar zijn hand te zetten en dus een 3-2 overwinning te boeken. 

Finale jongens
Jimmy Hendriks – Mike Zuydwijk 2-1

Hendriks_Jimmy_zdmwinnaarMike Zuydwijk weet de eerste set af te snoepen van de regerend Zuiderduin Masters kampioen bij de junioren. Jimmy Hendriks laat echter niet met zich sollen en laat zien dat hij niet voor niets de huidige Europees- en Wereldkampioen bij de junioren is en maakt er 1-1 van. Zuydwijk slaat echter hard terug door in de beslissende set direct een 170-finish te noteren. Ze lopen uit naar 2-2 in legs waarbij de tie-break weer geactiveerd wordt. De spanning in de zaal is om te snijden, helemaal wanneer ze uitlopen naar 4-4. Hendriks wist overigens nog een zeer fraaie 100-finish te gooien via single 20 en twee keer dubbel 20 op een cruciaal moment. Volledig op ervaring weet Hendriks het prachtige duel met 6-4 in de tie-break af te sluiten en daarmee zijn titel te prolongeren.

Halve finale heren
Ross Montgomery – Darryl Fitton 1-3

Darryl Fitton won de Zuiderduin Masters in 2009 hij kan later vanavond een poging wagen om ook de titel van 2011 binnen te halen. In de halve finale weet hij namelijk Ross Montgomery, uitgerekend de regerend kampioen van de 2010-editie, met 3-1 in sets te verslaan. 

Martin Adams – Scott Waites 2-3

De strijd om die tweede felbegeerde finaleplaats gaat tussen Martin Adams en Scotts Waites. De heren trakteren het publiek op de zoveelste prachtige partij waarbij het wederom aankomt op de tie-break. Om dit te realiseren gooide Wolfie nog wel even een zeer belangrijke 132-finish via de bull’s eye. De heren gaan helemaal tot het gaatje en in de tie-break lopen ze naar ze naar 5-5 waarna de sudden death wordt toegepast. Scotty 2 Hotty wint de bull en perst er vervolgens Aileen_runner-upzdm11een 11-darter uit om zich te verzekeren van die finaleplaats ten koste van Martin Adams. De gemiddeldes bedroegen ruim 33,00 voor Adams en ruim 35,00 voor Waites

Finale dames
Aileen de Graaf – Deta Hedman 0-2 sets (0-3; 0-3)

Aileen de Graaf mag vol trots terug kijken op een zeer geslaagd Zuiderduin weekend. In de finale kon ze niet op boksen tegen de Jamaicaanse Deta Hedman. De 21 jarige de Graaf uit Bunschoten Spakenburg koHedman_winnares_zdm11n geen vuist maken tegen de zeer ervaren Hedman. In de derde leg van de eerste set krijgt Aileen nog een kans om in de wedstrijd te blijven. Na een misser gaat 118 uit door Hedman waarmee de eerste set met 0-3 naar Deta Hedman gaat. In de tweede set weet de in Engeland wonende van origine Jamaicaanse Hedman een maximale 180 te noteren in de eerste leg. Ook in de laatste leg mogen de schrijvers een 177 score noteren. Hedman mist een 64 finish voor de wedstrijd maar de Nederlandse staat op te grote achterstand. In de herkansing raakt Hedman wel de buitenste ring waarmee ze de wedstrijd opeist en daarmee de masters titel.

Aileen de Graaf is de runner-up met Deta Hedman als terechte winnares.

Finale heren
Darryl Fitton – Scott Waites 4-5 (2-3;3-2;0-3;3-2;2-3;3-2;3-2;2-3;0-3)

Scott Waites wist onlangs nog de world masters titel op zijn naam te zetten in het Engelse Hull. Vandaag neemt hij het op tegen ‘The Dazzler’ Fitton. De publieks lieveling die de zaal telkens weer op zijn kop zet met One Step Beyond staat dit weekend goed te spelen. Fitton uit Stockport ziet de eerste set uit zijn handel glippen, met 3-2 gaat de eerste set naar ‘Scotty 2 Hotty’. Fitton behoud zijn eigen set met 3-2 waarmee de heren weer naast elkaar staan op 1-1 in sets. In de derde set weet de voormalige Dutch Open winnaar met 3-0 de set te pakken. Net voor de korte pauze weet Darryl Fitton met 3-2 zijn Fitton_runner-up_zdm11set te behouden waarmee de score borden weer gelijk staan 2-2 in sets. Waites mag de vijfde set beginnen, ‘Scotty 2 Hotty’ komt met een maximale score uit de pauze maar ziet de set toch ‘al the way’ gaan, 3-2 in het voordeel van de man die de set is begonnen Scott Waites. In de zesde set lijkt Waites te nek slag te geven. In de eerste leg is hij verantwoordelijk voor de break. Fitton lijkt wat last van vermoeidheid te krijgen. De mannen stonden vanmorgen al om 10 u aan de ingooi banen. Toch weet Fitton weerstand te bieden en pakt de derde leg van de set. ‘The Dazzler’ ziet Waites 114 missen op dubbel 18 en breakt via tops om de set nog in handen te houden. Via 58 weet Darryl Fitton zelfs de set binnen te slepen.

Met 3-3 in sets lijkt ook de finale net zoals vele andere wedstrijden vandaag richting een tie-break te gaan. Ook de zevende set gaat over 5 legs, nu is het echter ‘The Dazzler’ die de vijfde leg en daarmee de set pakt. De break is een feit, via dubbel 9 komt Fitton 3-4 voor in sets. De vijfde en mogelijk beslissende set mag Fitton beginnen, beide Waites_scoytt_winnaarzdm11Engelsmannen staan 97.91 te gooien en geven elkaar geen enkele ruimte. Dit gezegd hebbende lijkt de break in de zevende set van Fitton een hele belangrijke.

Darryl Fitton begint aan de set die voor hem de Zuiderduin darts masters titel moet opleveren. De legs gaan ook in deze laatste set met de darts mee. ‘The Dazzler’ mist in de vierde leg 41 voor de wedstrijd waarna Waites de stand weer op 2-2 zet. Fitton was de set begonnen dus mag ook de vijfde leg beginnen, Scott Waites begint echter subliem met 180 waarna hij ook de tweede 180 weet te vinden. Het Zuiderduin publiek raakt in extase wanneer ook de triple 20 en triple 15 gevonden word. Waites mist dubbel 18 voor de perfecte leg en de € 5000 bonus beschikbaar gesteld door Autobedrijf ’t Gilde uit Blokker. In de herkansing vind de tweede pijl doel op dubbel 9, met een 11 darter pakt Scott Waites na de Winmau world masters ook de Zuiderduin darts masters 2011 titel.

Finale weetjes:
90x 100 scores gegooid
53x 100+ scores
31!x 180 score
hoogste finish Darryl Fitton 100; Scott Waites 100, 114, 127 en 128
Gemiddelden: Darryl Fitton 32.57 en Scott Waites 35.39

.