Column van Jacques Nieuwlaat: Het darten leeft weer in Nederland Columns
Columns

Column van Jacques Nieuwlaat: Het darten leeft weer in Nederland

Column van Jacques Nieuwlaat: Het darten leeft weer in Nederland

Afgelopen weekend werd de Dutch Darts Masters gehouden in Veldhoven en het was een ouderwets feest!

Nadat Raymond van Barneveld in 1998 en 1999 de wereldtitel pakte na zijn vermaarde finales tegen Richie Burnett en Ronnie Baxter was darts ineens een hippe sport in Nederland. Van postbodes tot directeuren van multinationals, iedereen wilde spelen en wilde kijken. Nadat Barney in 2003 en 2005 nogmaals de titel voor zich opeiste van er sprake van een ware hype, met name in januari. Kijkcijfers die in de ettelijke miljoenen liepen en darters werden bekende wereldburgers. Het hoogtepunt werd bereikt rond de legendarische finale van 2006 tussen Jelle Klaasen en de eerder genoemde Van Barneveld. Het leek niet op te kunnen. Spelers werden geboekt voor feestjes en partijen, de sponsoren stonden in de rij en onze sport leek aansluiting te vinden bij andere volksporten zoals schaatsen.

Toen ging het echter mis. Soms kun je niet helemaal je vinger op de zere plek leggen en dat is in dit geval ook zo. Door een combinatie van factoren werd de aandacht steeds minder en zeker na 2009 werd het voor de spelers steeds lastiger om rond te komen van hun sport. Demonstraties waren er niet of nauwelijks meer, bedrijven verloren hun interesse en ook TV haakte af. Natuurlijk had dit alles ook te maken met het feit dat de Nederlandse spelers nauwelijks goede resultaten behaalden. De grote televisietoernooien die we ooit in Nederland hadden zijn inmiddels nagenoeg allemaal verdwenen en in 2010 moesten we serieus vrezen dat het darten van de buis zou verdwijnen. Uiteindelijk durfde RTL7 de gok aan en sprong in het diepe. Zij kochten de uitzendrechten van de PDC aan en hebben die toernooien de afgelopen drie jaar uitgezonden.

Om deze column volledig te lezen klik hier.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws