King vechtend naar winst, Rydz stopt Soutar-sprookje en Humphries wint tiebreak-thriller algemeen nieuws
algemeen nieuws

King vechtend naar winst, Rydz stopt Soutar-sprookje en Humphries wint tiebreak-thriller

King vechtend naar winst, Rydz stopt Soutar-sprookje en Humphries wint tiebreak-thriller

Het is donderdag 30 december en dus is het einde van het jaar 2021 aanstaande. Dat betekent ook dat het WK naar det einde loopt. De laatste 16 is op woensdagavond 29 december begonnen en dus gaat deze vandaag verder. De eerste wedstrijd zal gaan tussen de enig overgebleven qualifier Raymond Smith en Mervyn King. De tweede best of 7 partij van deze dertiende WK dag gaat tussen Alan Soutar en Callan Rydz. Soutar versloeg al Portela, Suljovic én De Sousa. Zou hij ook nog de invorm Callan Rydz aan de zegekar kunnen binden? Rydz versloeg al Aspinall en Dolan zonder sets te verliezen en dus zal de Engelsman als favoriet beschouwd worden. De laatste partij van de sessie zal gaan tussen de twee spelers, die in deze laatste 16 kwamen met een bye. Chris Dobey kreeg een bye van Michael van Gerwen en Luke Humphries kreeg de bye van Dave Chisnall. De twee underdogs gaan dus nu tegen elkaar spelen om de kwartfinale te kunnen bereiken.

De wedstrijden zijn live te volgen via het onderstaande live verslag of kunt u hier later teruglezen. Ook zijn de wedstrijden live te kijken bij RTL7Darts of bij Videoland.

Raymond Smith (83,72/33%) 3 - 4 Mervyn King (87,29/36%)
3-2, 3-0, 0-3, 3-0, 0-3, 1-3, 0-3
Mervyn King mocht de eerste laatste 16 partij van de dag aftrappen tegen de Australiër. King wist via dubbel 20 die eerste leg ook redelijk gemakkelijk te houden. Smith wist even later diezelfde dubbel 20 te gooien om de stand weer gelijk te trekken in een partij, waarin beide mannen meteen wakker waren. Met een 14-darter in de derde leg wist King via een 88-finish weer op voorsprong te komen. Ook de vierde leg ging met de darts mee, omdat Smith zonder druk dubbel 18 kon gooien. In de beslissende leg kreeg kreeg King vijf darts op de dubbel om de set te houden, maar miste alle vijf. Smith profiteerde en gooide dubbel 8 om de set dus af te pakken van The King

Guru mocht de tweede set beginnen en deed dat zeer goed. Hij wist met twee darts 64 uit te gooien en daarmee de eigen leg te houden. Met een geniale 102-finish op dubbel 16 wist Raymond Smith nu ook een break te plaatsen in de tweede leg, mede doordat King het liet afweten in zijn eigen leg. In de derde leg wist Raymond Smith 60 uit te gooien om daarmee zijn eigen tweede set met 3-0 af te sluiten.

The King moest iets terug gaan doen en dat kan met het beginnen van het houden van zijn eigen derde set. Hij wist in ieder geval de eerste leg te houden via dubbel 2, maar de dubbels liepen wel stroef bij hem en Smith had zelfs nog een dart voor de break gehad. In de tweede leg bleef Smith wat achter en daardoor kon King dubbel 18 gooien om op 2-0 te komen. Ook in de derde leg kwam Smith er niet aan te pas, want hij kon de triples niet meer vinden. King stapte in en wist via dubbel 10 de derde set met 3-0 te pakken.

De vierde set was de set van de Australiër. In de eerste leg wist hij meteen weer de triples gevonden te hebben, maar nu gingen de dubbels wat minder wat minder goed. Echter, Smith wist wel de dubbel 10 te gooien om de 1-0 neer te zetten. King kreeg het vanaf 85 niet voor elkaar om de eigen tweede leg te winnen, waarna Smith de break pakte via dubbel 16. Hij kwam zo op 2-0. Ondanks dat Smith hier en daar wat geschreeuw om de oren kreeg, wist hij daar niks van aan te trekken. King was geïrriteerd aan hemzelf, waardoor het niet lukte. Smith wist via dubbel 10 wederom met een 3-0 stand in een set te realiseren, wat de setstand op 3-1 bracht.

King mocht beginnen aan de vijfde set en wist de eerste leg gemakkelijk te houden via dubbel 20. Met een 15-darter wist Mervyn King op dubbel 8 een break te plaatsen, waardoor het wederom 2-0 in een set werd. Het leek erop dat Smith meteen terug zou breaken, maar miste twee darts op de dubbel. King gooide 67 uit en wist daarmee de set met te winnen.

De zesde set mocht begonnen worden door Guru en die kon het nu met de darts gaan afmaken. Maar Smith was toch weer wat weggezakt in niveau en King werd weer beter, waardoor hij via dubbel 4 de break direct plaatste. In de tweede leg ging het juist niet goed met King, waardoor Raymond Smith nu weer kon instappen. Zo wist Smith via dubbel 20 gemakkelijk weer terug te breaken en had dus het voordeel weer in handen. Maar Smith gooide in de derde leg nu juist weer geen triples. Zo ging het dus heen en weer in de partij. King zorgde voor de derde break oprij met een 56-finish. In de vierde leg wist Mervyn King er 3-3 in sets van te maken, omdat King nu goed doorzette met een 64-finish.

De laatste en beslissende set mocht begonnen worden door King, die nu ook beter in de wedstrijd zat dan Guru. Smith begon zijn triples weer beter te gooien in de eerste leg, maar zag King wel 124 op de bullseye uit te gooien terwijl hij op 80 geparkeerd stond. Smith kon in de tweede leg ook zijn eigen leg houden, maar hij miste drie darts op dubbel 20. King stapte meteen in en gooide met zijn laatste dart de dubbel 5, waardoor de ervaren Engelsman nu op matchpoint kwam. King zette knap door en wist via dubbel 6 de overwinning te pakken, waarna er een zeer opgeluchte King op het podium te zien was. Hij gaat naar de kwartfinale van het WK van 2022.

Alan Soutar (87,79/36%) 1 - 4 Callan Rydz (96,43/46%)
3-1, 1-3, 0-3, 0-3, 0-3
The Riot mocht deze tweede partij van de dag beginnen tegen de brandweerman uit Schotland. De eerste leg werd gehouden door de Engelsman doordat hij dubbel 10 gooide en Soutar nog geen triple gevonden had. Ook de tweede leg ging met de darts mee, omdat Soots met zijn vijfde pijl de dubbel 20 gooide. In de derde leg werd de eerste break van de partij een feit toen Soutar 84 uitgooide om daarmee op setpoint te komen. Het leek erop dat Rydz direct terug zou gaan breaken, maar miste een aantal pijlen op de dubbels. Soutar profiteerde direct en pakte de set met een 56-finish.

Alan Soutar mocht de tweede set aftrappen, maar hij raakte de eerste leg meteen kwijt. Soutar miste vanaf 82 twee kansen op de dubbel 16, waarna Rydz dubbel 8 vond om direct te breaken. Rydz wist die break even later direct te verzilveren met een 52-checkout op dubbel 20. In de derde leg wist Alan Soutar zijn zesde 100+ finish van het toernooi te gooien. Met deze 110-finish kwam hij terug tot 2-1. Echter, Soutar kon daarna niet terugbreaken. Rydz wist zo met een 81-finish de tweede set te winnen met 3-1.

Nu beide heren elkaars sets hadden afgepakt, mocht de Engelsman de derde set beginnen. In de eerste leg wist Soots meteen wat druk op te voeren, maar Rydz gooide 122 uit om de eerste leg toch te houden. Rydz kwam steeds meer in de flow en wist in de tweede leg 94 uit te gooien via dubbel 20. Soutar kwam daar niet aan te pas en moest dus gaan hopen dat Rydz wat minder zou gaan gooien. Callan Rydz wist niet veel later de break te verzilveren met wederom een super goede leg, die hij finishte met een 48-checkout.

Soutar mocht de vierde set zelf beginnen, maar hij kon Rydz scorend niet bijhouden. Rydz wist zijn vijfde leg oprij te winnen via dubbel 5 en brak dus meteen alweer naar de 1-0 stand. Soutar kreeg ook in de tweede leg van de set weer geen pijlen op een dubbel. Rydz was dus de baas op het podium en hij betaalde zichzelf uit en kwam via dubbel 4 op 2-0. Met een 113-finish in de derde leg wist Callan Rydz de set al met 3-0 te pakken, terwijl Soutar wel wat tegenstribbelde in deze derde leg.

Na een korte pauze mocht Rydz zelf beginnen aan de set die hem de overwinning kon brengen. Met een 87-finish wist The Riot de eerste leg al in no-time te pakken op de bullseye. Soutar wist in de tweede leg 105 niet uit te gooien, waarna Rydz dubbel 10 gooide om nog maar eens een break te plaatsen. Tevens kwam hij daarmee op matchpoint. In de derde leg kreeg Soutar weer eens een pijl op de dubbel vanaf een 150-finish, maar miste deze. Rydz pakte meteen zijn eerste kans op dubbel 4 om de partij te besluiten, waardoor hij het sprookje van Soutar beëindigde.

Chris Dobey (97,81/41%) 3 - 4 Luke Humphries (97,77/44%)
3-2, 3-0, 2-3, 3-2, 1-3, 1-3, 3-5
Hollywood mocht deze laatste middagsessiepartij aftrappen tegen zijn landgenoot. Meteen in de eerste leg leek Humphries een break te plaatsen, maar die miste wel meteen drie darts op de dubbel. Dobey kwam met een 180 weer bij en gooide daarna 51 uit om de eerste leg toch nog te behouden. Met een 10-darter op dubbel 18 wist Humphries even later op gelijke hoogte te komen. Dobey wist via dubbel 20 ervoor te zorgen dat ook de derde leg met de darts mee ging. Met een 70-finish maakte Humphries er even later weer 2-2 van en dus kwam er meteen een beslissende leg aan te pas. In een spectaculaire vijfde leg miste Humphries een een 9-darter, waarna Dobey meteen 94 uitgooide en dus Humphries geen herkansing meer gunde.

Humphries mocht de tweede set beginnen, maar in de eerste leg wist Dobey meteen een break te plaatsen met een 100-finish. Daardoor pakte hij het voordeel in de set af. Even later wist Dobey die break te verzilveren via dubbel 16; 2-0. Met een 74-finish wist Chris Dobey nogmaals een break te plaatsen en daarmee won hij de set van zijn tegenstander met maar liefst 3-0.

Dobey mocht de derde set beginnen, maar miste in de eerste leg wat dubbels. Humphries wist daardoor meteen een break te plaatsen. Die break werd een leg later verzilverd met een 121-finish op dubbel 18. In de derde leg gooide Dobey een knappe 91-finish uit, waardoor hij op 2-1 kwam. In de vierde leg gaf Humphries in zijn eigen leg niet thuis en dus plaatste Dobey de rebreak. In de beslissende leg misten beide mannen dubbels om de set te pakken, maar het was uiteindelijk Humphries die de dubbel 8 vond. Daarmee pakte hij de set van Dobey af.

Doordat Humphries de vorige set van Dobey had afgepakt, mocht hij de vierde set zelf beginnen. De eerste leg ging met de darts mee via een 52-finish en dus kwam Humphries op 1-0. In de tweede leg miste Dobey een 138-finish op dubbel 12, waarna Humphries ook een kans kreeg vanaf een 100+ finish. Maar hij gooide deze 121-finish wel uit, waardoor hij een break plaatste en daarmee was de 2-2 stand in sets alweer dichtbij. Cool Hand Luke bleek in de derde leg niet zo cool te zijn, want hij miste vier pijlen om de set met 3-0 te winnen. Dobey wist daarvan te profiteren en brak dus terug en niet veel later maakte Dobey via dubbel 8 gelijk. In de beslissende leg wist Dobey wederom een super goede leg te gooien, die hij beëindigde met een 81-finish voor een 11-darter. Zo won Dobey de set dus na de 2-0 achterstand.

Het hoge niveau van beide spelers maakte dit weer een mooie wedstrijd, waarin Dobey de darts had in de vijfde set. Humphries wist meteen in de eerste leg een break te plaatsen via een 61-finish op dubbel 18, nadat Dobey een kansje op de dubbel had gemist. Humphries wist die break te verzilveren via uiteindelijk dubbel 1, waardoor hij op 2-0 kwam. Dobey wist de derde leg daarna te houden via dubbel 10 en bleef daardoor in de set hangen. Met een 90-finish op dubbel 15 wist Luke Humphries de break voorsprong te behouden en daarmee ook de vijfde set te pakken.

De zesde set was de set van Luke Humphries en hij wist ook de eerste leg te behouden via dubbel 20, terwijl Dobey op diezelfde dubbel geparkeerd stond. Met een 65-finish, via triple 11 en dubbel 16, wist Dobey de stand gelijk te brengen naar 1-1. Ook de derde legging met de darts mee, want Humphries gooide 68 uit via dubbel 8, waarmee hij nu op setpoint kwam en dus de stand in sets gelijk kon gaan maken. Dobey kreeg het in de vierde leg niet voor elkaar om de stand gelijk te trekken. Humphries pakte zo de set dus en daardoor werd het inderdaad dus 3-3.

De allesbeslissende zevende set werd begonnen door de nummer 30 geplaatste Chris Dobey. In de eerste leg miste Hollywood een 123-finish op de dubbel 9, waarna Humphries 117 uitgooide via dubbel 20. Daarmee brak hij direct en pakte zijn allereerste voorsprong in de partij. Dobey gaf natuurlijk niet op en wist met een 11-darter direct te breaken via een 56-finish. Zo werd het niveau dus weer even opgekrikt door beide darters. In de derde leg wist Chris Dobey op matchpoint te komen, doordat hij met zijn laatste dart in de hand de dubbel 4 gooide. De rollen waren dus nu omgedraaid en Dobey had het momentum nu weer te pakken. In de vierde leg voerde Dobey de druk volledig op, maar Humphries bleef koel en gooide met zijn laatste dart de dubbel 4. Daardoor kwam er een tie-break aan te pas. In de vijfde leg wist Dobey 114 uit te gooien om de eigen leg weer te houden. Een leg later begon Humphries met zes perfecte darts en hij beloonde zichzelf met legwinst. Humphries had nu het momentum weer gepakt liep scorend weg bij Dobey. Via een 14-darter wist Humphries op dubbel 8 de break te pakken en dus kwam hij tegen de darts op matchpoint. In de achtste leg kwam Humphries als eerst op een finish en kreeg daar de tijd voor. Hij miste wel een aantal matchdarts, maar had die tijd. Via uiteindelijk dubbel 1 gooide Humphries zichzelf naar de kwartfinale.

Door: Marcel Bus

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws