Home Nederlandse trots vindt het geluk in de kleine vakjes

Nederlandse trots vindt het geluk in de kleine vakjes

Als het om darten gaat, gaat het zelfs om de kleine jongens. We herinneren ons allemaal de man die misschien wel voor de grootste groep nieuwe fans heeft gezorgd: Raymond van Barneyveeeelllldd. Voor sommigen van ons worden we zelfs terug in de tijd geslingerd zodra we The Eye of the Tiger van Survivor horen. Het waren de tijden van de BDO, de Embassy en Lakeside en we maakten het in Nederland allemaal mee via onze trouwe zender SBS6 die tijdens de finales van onze plotselinge Nederlandse trots miljoenen kijkers naar de tv trok. We werden als volk ineens dart fan en het aantal leden van de dartbond begon vlot te groeien. Wereldberuchte spelers zoals Andy Fordham, Ronnie Baxter, Richie Burnett, Bob Anderson, Phil Taylor (laten we maar ophouden want er zijn nog teveel namen die niet genoemd worden) die voorheen voor ons onbekend waren, begonnen we nu ineens te heel goed te kennen.

Dartmania

Nadat deze trendsetter ons niet 1 keer, niet 3 keer, maar wel 8 met een wereldkampioenschap had besmet, om het maar niet te hebben over al zijn talloze andere overwinningen, waren we blijkbaar nog lang niet dart-gek genoeg gemaakt. Nog even vloog tussendoor een snelle Jelle voorbij, hij leek de nieuwe nummer 1 te worden, maar in de rook die deze speedwerper achter zich liet, maakte hij plaats voor zijn goede vriend en langzaam groeiende, 3 pijlen op 1 plek gooiende, Robin Hood onder de darters: Mighty Mike de 1e en momenteel ook de laatste en onverslaanbare Nederlandse superdarter. De vraag rijst bijna, waar zijn we als Nederlanders niet goed in? Of wellicht, waarom zijn we hier toch zo goed in?

Kansrijke Nederlanders

Als we een kleine zijstap nemen naar niet al te drukke bezigheden, waar we evengoed vaak een drankje bij drinken, waarvan alertheid bovenal gewenst is evenals een haarscherpe hand-oog coördinatie en van welk spel vele Nederlanders zich als de betere behendige spelers kunnen noemen: blackjack. Natuurlijk is er ook een verschil, neem bijvoorbeeld dat je weliswaar tegen elkaar strijdt, maar het grote geld wordt enkel verdeeld onder de spelers en zelfs hier komt het overeen, de bank is bij blackjack namelijk ook een speler. Wat bij dit kaartspel wel belangrijk is, is het kiezen voor de beste strategie. Als je niet speelt met een strategie, speel je je kaarten uit de hand en dat is bij blackjack niet de bedoeling.

Goed met getallen

Nu je erover nadenkt, er is wel een ander spel waar je evengoed je koppie bij moet houden en wat eigenlijk nog veel meer aansluit bij de tegenwoordig vrij populaire volkssport. Dit is een spel wat net als een dartbord meerdere vakjes heeft en het is soms het kleinste vakje, waar de meeste winst op te behalen valt. Vrijwel niemand gokt er op en toch vallen er gemiddeld de meeste prijzen. Het gaat hier natuurlijk om roulette. Hoeveel soorten darten heb je? Daar kunnen we heel duidelijk over zijn: 1! Hoeveel soorten roulette? Raad maar eens. Roulette heeft 3 soorten, heb je het goed gegokt? Zo kun je Frans roulette spelen, maar ook Europees roulette en Amerikaans roulette. Wel kun je bijvoorbeeld multi-wheel en live spelen en dat kennen we bij het darten ook: je speelt in een team, op meerdere borden tegelijk of live uitgezonden bij de mensen thuis.

Gouwe ouwe tijd

In feite zijn het allemaal kansspelen nietwaar? Het scheelt wel, als je in een finaleronde staat met darten, laat het de halve of zelfs kwartfinales zijn, als je verliest verdien je er nog steeds wel een leuke boterham mee en dat is met roulette of blackjack natuurlijk niet zo. Wel gaat het bij de ene sport meer om vaardigheid en training, bij de ander meer om geluk. Zo kun je in een casino tegen een hotel miljardair blackjack spelen en aan het eind van de avond zijn hotels in bezit krijgen, waar je toch echt uren zult moeten trainen als je je baan als postbode wilt opgeven en genoeg wil verdienen met deze toch zeer unieke en professionele sport. Plus, er is geen tv uitzending waar je zo onthaald wordt als deze mannen. Ben je het vergeten? Hieronder hebben we een paar filmpjes geplaatst om je geheugen weer even op te kunnen frissen met klassiekers als “Barney” koeltjes op de fiets, naar je herinneringen opwarmen door de opkomst van ‘s Werelds meermalig kampioen in overvolle zalen…

Teh! Teh teh teh! Teh teh teeeehhhhhhhh!!!!!