Blik op geschiedenis en komende editie van de PDC World Cup of Darts PDC
PDC

Blik op geschiedenis en komende editie van de PDC World Cup of Darts

Blik op geschiedenis en komende editie van de PDC World Cup of Darts

Na acht jaren World Cup waarin Raymond van Barneveld er altijd bij was, is het voor het eerst dat hij niet voor Nederland de arena zal betreden. In dit toernooi van de PDC worden de twee ´beste´ spelers van elk uitgenodigd land geselecteerd om in koppels deel te nemen. En `beste´ is in dit geval relatief omdat er niet gekeken hoeft te worden naar de stand op de wereldranglijst. Er is een hele tijd op verschillende plekken flink gediscussieerd of het Raymond van Barneveld moest zijn die Michael van Gerwen moest vergezellen of dat er naar de wereldranglijst gekeken moest worden. Uiteindelijk is het dat laatste geworden en gaat Jermaine Wattimena zijn debuut maken op de World Cup.

Zoals elk jaar is Nederland weer favoriet voor de titel, dit is ook standaard wanneer je Michael van Gerwen in je team hebt zitten. Toch is door al die jaren heen gebleken dat ondanks je de beste darters als koppel hebt, dit geen garantie is voor succes.
Tijdens de eerste editie in 2010 waren het de Spanjaarden Antonio Alcinas en Carlos Rodriguez die voor één van de grootste sensaties van dit toernooi zorgde. Zij schakelden op de eerste dag torenhoog favoriet Engeland, bestaande uit Phil Taylor en James Wade, uit. De wedstrijd werd pas beslist in de laatste leg, het werd 6-5 voor Spanje en het was de eerste en tot op heden laatste wedstrijd van James Wade op dit toernooi. Door de nederlaag van Engeland lag alles open dat jaar en het zorgde er uiteindelijk voor dat Nederland, bestaande uit Raymond van Barneveld en Co Stompé, er met de titel vandoor gingen.

Diezelfde Spanjaarden zorgden er in 2013 voor dat op dag twee Schotland (met Gary Anderson en Robert Thornton) naar huis kon gaan. En alsof dat niet genoeg was ging ook Nederland dat jaar op dag twee naar huis nadat er verloren werd van Finland. Het was de eerste World Cup voor Michael van Gerwen en ondanks dat hij samen met van Barneveld in die wedstrijd 97,38 gemiddeld gooide, waren het toch Jani Haavisto en Jarkko Komula die met 5-3 te sterk waren.
Ook onvergetelijk was de prestatie van Singapore in 2017. Paul Lim en Harith Lim schakelden Gary Anderson en Peter Wright met 5-2 uit in de eerste ronde. Vervolgens gingen ze in de tweede ronde door met goed spel en wonnen ze overall dankzij de beslissende koppel met 2-1 van Spanje. Het was uiteindelijk België met de gebroeders Huybrechts die een eind maakten aan die droom, zij wonnen met 2-1 van Singapore door de beslissende koppel te pakken.

Uit al die jaren is gebleken dat een sterk team vaak beter is dan twee sterke darters. Kim en Ronny Huybrechts zijn daarvan jarenlang het perfecte voorbeeld geweest, zij complimenteerden elkaar perfect. Het is voor mij daarom ook niet uitgemaakt dat Nederland zomaar de finale haalt en wint. In de eerste ronde mogen ze het vrijdag direct opnemen tegen Spanje met Cristo Reyes en Toni Alcinas (het is dezelfde Alcinas als alle andere jaren, maar hij heeft besloten zijn voornaam een stuk in te korten). Zij zijn de laatste drie jaar een team op de World Cup en mogen absoluut niet onderschat worden.

Titelkandidaten en outsiders
Voorafgaand aan elke World Cup waren er telkens twee of drie overduidelijke titelkandidaten en elk jaar klopte die ook want het toernooi is vier keer gewonnen door Nederland en vier keer door Engeland. Maar het heeft in mijn ogen nog nooit zo open gelegen als dit jaar. Wie hebben er allemaal kans op de titel?

Engeland (1): Rob Cross (2) en Michael Smith (6)
Waarom wel: Ze zijn de nummer één van de plaatsingslijst (alles is op basis van wereldranglijst) en het betreft een oud Wereldkampioen en recent Runner-up van het WK.
Waarom niet: Rob Cross heeft sinds zijn wereldtitel het niet voor elkaar gekregen om die vorm constant te laten zien, het blijft zeer wisselvallig (zeker tegen van Gerwen). Michael Smith is ook niet in topvorm de laatste tijd. Daarnaast maakt Smith zijn debuut op dit toernooi dat is altijd wennen.

Schotland (2): Gary Anderson (3) en Peter Wright (5)
Waarom wel: Heeft geen uitleg nodig toch?
Waarom niet: Gary heeft de Premier League overgeslagen vanwege zijn fysieke ongemakken en heeft weinig gespeeld dit jaar. Behalve het WK heeft hij dit jaar slechts zeven wedstrijden gespeeld waarvan drie gewonnen. Zijn partner Peter Wright begint langzaam weer op gang te komen, maar het is nog niet wat het moet zijn bij hem. Daarnaast is het geen publiekelijk geheim dat ze een aparte relatie hebben, want de vrouwen van beide mannen kunnen niet altijd door één deur.

Wales (3): Gerwyn Price (7) en Jonny Clayton (15)
Waarom wel: Price is al maandenlang bezig om het elke tegenstander moeilijk te maken, hij maakt een indruk alsof hij elke wedstrijd een kans heeft om te winnen. Beide heren hebben dit jaar al een titel te pakken bij de PDC. Daarnaast hebben ze een mooie loting om sowieso de halve finale te halen, mochten ze in de eerste ronde de zware horde Singapore weten te pakken.
Waarom niet: Clayton heeft nog weinig ervaring op dit toernooi. Daarnaast hebben ze vorig jaar hun debuut gemaakt als koppel. Ondanks dat ze de kwartfinales haalden waren de koppelwedstrijden niet overtuigend.

Nederland (4): Michael van Gerwen (1) en Jermaine Wattimena (23)
Waarom wel: Michael van Gerwen
Waarom niet: Debuut van Wattimena, ook in combinatie met van Gerwen. Het zijn niet de beste vrienden, maar om een goed koppel te zijn is dat ook niet nodig.

Australië (5): Simon Whitlock (11) en Kyle Anderson (24)
Waarom wel: Goed op elkaar ingespeeld koppel met allebei veel ervaring. Whitlock heeft elke editie meegedaan en al een keer de finale gehaald. Ze zijn samen nog nooit in de eerste ronde uitgeschakeld en vorig jaar haalde ze de halve finale.
Waarom niet: Zware loting, om de finale te halen kunnen ze Nederland en Engeland tegen komen. Daarnaast kunnen ze een complete offday hebben, net als in 2017 tegen Rusland.

Noord-Ierland (6): Daryl Gurney (4) en Brendan Dolan (39)
Waarom wel: Beide heren zitten in een positieve fase van hun carrière. Gurney is bezig om een zijn plek in de top 8 van de wereld voor de komende jaren te verstevigen (zonder WK-gelden zou hij de nummer 2 van de wereld zijn op dit moment). Dolan is bezig om voor de tweede keer een gooide te doen naar de top 32 van de wereld.
Waarom niet: Ze zitten onder andere bij angstgegner Duitsland in de sheet om de finale te halen, de laatste twee edities van dit toernooi gingen ze tegen hen onderuit.

België (7): Kim Huybrechts (28) en Dimitri van den Bergh (31)
Waarom wel: Gebleken is dat ook dit team van België ijzersterk kan zijn, want vorig jaar werd direct de halve finale gehaald waarin Nederland een maatje te groot was.
Waarom niet: Beide heren zijn aan het worstelen met de vorm, maar als ze het beste in elkaar naar boven halen dan moet alles mogelijk zijn.

World Cup of Darts facts

- er is nog nooit een 9-darter gegooid op dit toernooi;
- negen spelers hebben elk jaar meegedaan aan dit toernooi en zullen ook dit jaar weer meedoen: Toni Alcinas (SPA), Brendan Dolan (NIR), Per Laursen (DEN), Haruki Muramatsu (JAP), William O’Connor (IER), Dyson Parody (GIB), Mensur Suljovic (OOS), Simon Whitlock (AUS) en Darin Young (USA);
- Raymond van Barneveld heeft de meeste singels gewonnen op dit toernooi, hij pakte er 22. Na hem komt Phil Taylor (19) en Michael van Gerwen (18);
- Nederland heeft de meeste wedstrijden gewonnen in de koppel, ze wonnen er in totaal 26. Hierna komt Engeland (22) en op een gedeelde derde plek Wales, België en Australië (13).

Dit artikel is geschreven door Bas Engelen voor www.mastercaller.nl en hebben wij met zijn toestemming geplaatst. Bas zorgt ook voor de statistieken voor het Twitteraccount Premium Dart Data en voorziet ons ook regelmatig van data.

Tijdens de World Cup of Darts organiseren we in samenwerking met Poules.com en Dartwinkel.nl weer een leuke gratis Dartpoule. Je maakt kans op leuke prijzen en je voorspellingen invullen kan hier.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws