Een veelgemaakte fout bij darten die ook de professionele spelers soms duur komt te staan PDC
PDC

Een veelgemaakte fout bij darten die ook de professionele spelers soms duur komt te staan

Een veelgemaakte fout bij darten die ook de professionele spelers soms duur komt te staan

Bij darten is het natuurlijk belangrijk dat je goed kan gooien en uiteraard ook goed kan rekenen. Maar er komt nog een aspect bij kijken dat bepalend is of je een wedstrijd uiteindelijk wint of verliest.

Voor de amateurspelers is het dan ook goed om dit te beseffen omdat zelfs de professionele spelers hierbij nog weleens in de fout gaan zoals te zien is op deze beelden.

121

We hebben het hierbij namelijk over een psychologisch spel dat erbij komt kijken. Hierbij doelen we niet op onsportieve tactische manieren om je speler uit zijn spel te halen maar om beslissingen die niet alleen bepalend zijn voor jouw spel en jouw score maar ook die van je tegenstander.

En dit komt vaker voor dan je zo op het eerste oog zou denken. Bij rekenen is het natuurlijk van belang dat je ervoor zorgt dat je op een mogelijke finish uitkomt en dus geen 166 of 169 punten over laat. Dit begint bij de nieuwe generatie al wanneer ze op ongeveer 300 punten staan om te switchen naar andere triples en de bulls-eye om op een finish uit te komen.

Bovendien is alleen een finish niet voldoende en kijken ze er ook naar om op een zo goed mogelijke finish uit te komen. Dus 156 in plaats van 158 bijvoorbeeld. Ook hiervoor wordt weer volop gebruik gemaakt van het switchen naar andere triples en de single bull om dit voor elkaar te krijgen. Bij een score van 121 met nog één pijl in de hand is het dan ook gebruikelijk om te gaan voor de single bull zodat er 96 over blijft.

Voor de amateurspeler gaat dit vaak nog net te ver maar er zijn situaties en momenten waarbij je er wel van bewust moet zijn dat jouw keuze ook jouw tegenstander kan beïnvloeden in zijn beurt die daarop volgt.

Wanneer je met nog één pijl in de hand 50 punten over hebt dan is het gebruikelijk om te kijken naar de score van je tegenstander. Staat diegene nog niet op een finish dan heb je de vrije keuze om hem weg te zetten op dubbel 16 met een single 18 of op dubbel 20 met een single 10 bijvoorbeeld. Maar staat je tegenstander wel op een finish dan is het gebruikelijk om wel voor de bulls-eye finish te gaan.

Kies je er echter voor om niet voor de bulls-eye te gaan terwijl je tegenstander wel op een finish staat dan geef je een singaal af van 'Ik geloof niet dat jij die finish kan uitgooien' en dat heeft gevolgen. Het kan je tegenstander boos maken waardoor hij uit zijn spel wordt gehaald waarbij hij de finish ook inderdaad niet gooit. Niet voor het eerst zal het worden gezien als een teken van disrespect waar niet iedere opponent van gecharmeerd is.

Maar het kan je tegenstander ook op scherp zetten waarbij je hem op dat moment net dat beetje extra motivatie geeft waarbij hij de concentratie weet te pakken en dat hij daarmee terug in zijn spel komt. Weet hij op dat moment de kracht te vinden en hij gooit zijn, over het algemeen zeer hoge, finish dan wel uit dat deelt hij een psychologische tik uit aan jou.

En dit is iets dat we zelfs bij de professionals nog weleens voorbij zien komen waarbij het PDC WK geen uitzondering is getuige bovenstaande beelden.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws