Zo goed is Michael van Gerwen in beslissende legs op de ET PDC
PDC

Zo goed is Michael van Gerwen in beslissende legs op de ET

Zo goed is Michael van Gerwen in beslissende legs op de ET

Christopher Kempf, statistisch analist van de PDC, verzamelde indrukwekkende gegevens over Michael van Gerwen die superieur is in beslissende legs op de European Tour.

In de periode vanaf februari 2015 deed Michael van Gerwen mee aan 29 European Tour evenementen, hiervan werden er 18 gewonnen door de Nederlander. Sinds deze periode belandde Van Gerwen 21 keer in de finale, slechts drie keer ging de titel naar zijn tegenstander (18-3). Met verdiensten van meer dan £500.000,- in de genoemde periode op de European Tour, heeft Van Gerwen over drie jaar meer inkomen vergaard dan de meeste professionele darters in hun hele carrière.

Van Gerwen won partijen veelal met ‘alledaagse’ resultaten van 6-2 en 6-3. Toen een opponent hem in Jena of Saarbrücken in een hoekje dreef en met de titel in zicht een beslissende leg forceerde, zette hij zijn bekende turbo aan. Sinds Van Gerwen zijn eerste European Tour won, speelde hij 12 wedstrijden waarin het tot een beslissende leg kwam en deze wedstrijden werden allemaal door hem gewonnen. Acht van de betreffende 18 European Tour titels werden gewonnen, nadat een partij daarvoor via een beslissende leg werd beslist.

De nummer één van de wereld boekte in 2018 een gemiddelde van 102 tussen de vloer en het podium. In belissende legs op de European Tour is zijn gemiddelde 116. Per tien beslissende legs gooit Mighty Mike bijna zeven scores van 171 of 180. In 2017 had Michael één van de hoogste finish percentages, namelijk 44,5%. In de beslissende legs lag dat percentage op 57%. Een gemiddelde van 121, een 180 in bijna elke leg, gemiddeld over 12 legs, maakt hem bijna onverslaanbaar.

In de afgelopen drie een en half jaar mochten zeven spelers aan een beslissende leg beginnen. Geen van deze spelers kwam op een finish om voor de wedstrijd te gooien. Sinds 2014 hebben elf spelers een poging gedaan om de beste speler ter wereld in een beslissende leg te verslaan. Alleen Gibraltar speler Dyson Parody kwam het dichtst bij een overwinning in een beslissende leg. Parody was de laatste speler die van Van Gerwen kon winnen in een beslissende leg. Hij kreeg een matchdart op dubbel zeven maar verknalde deze dubbel en de Nederlander kon ontsnappen.

Sinds die wedstrijd (mei 2016) verdiende Van Gerwen maar liefst £72.500,- met het winnen in beslissende legs. De meeste spelers gooien dubbels en triples in beslissende legs, zoals ze dat in voorgaande legs doen. Dat is niet het geval bij Van Gerwen die onlangs zijn 21ste European Tour titel naar zich toetrok met een 13-darter in de beslissende leg, drie maanden nadat hij een pijnlijke nederlaag leed in zijn belangrijkste beslissende leg: PDC WK 2018 halve finale tegen Rob Cross.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws