Professionele darters onder minimumloon: Verandering nodig in PDC-verdienmodel PDC
PDC

Professionele darters onder minimumloon: Verandering nodig in PDC-verdienmodel

Professionele darters onder minimumloon: Verandering nodig in PDC-verdienmodel

In een recent interview met Damian Vlottes voor Double Top kaartte darter Jules van Dongen een belangrijk probleem aan binnen de PDC (Professional Darts Corporation): veel darters verdienen namelijk nauwelijks genoeg om rond te komen. Van Dongen legt uit dat, hoewel de absolute top van de sport goed verdient, het merendeel van de spelers ver onder een leefbaar loon zit. Hij schetst een beeld waarin spelers buiten de top 32 in de wereldranglijst het moeilijk hebben om financieel te overleven in de professionele dartswereld.

De realiteit van het PDC-verdienmodel

Van Dongen benadrukt dat de spelers buiten de top veelal afhankelijk zijn van prijzengeld, dat over twee jaar wordt uitbetaald. Een voorbeeld hiervan is de speler op plek 64 van de wereldranglijst, die zo'n 36.500 pond per jaar aan prijzengeld verdient. Veel darters hebben een management dat een groot deel (50%) van dit prijzengeld opeist voor zaken zoals reiskosten en verblijf. Van Dongen rekent voor dat na aftrek van deze kosten, een speler in de middenmoot nog slechts 18.500 pond overhoudt. Daarmee komt deze darter zelfs onder het bruto minimumloon van een fulltime baan in Nederland, dat rond de 19.000 pond ligt.

Spelers hebben vaak een tweede baan nodig

Hoewel de PDC de sport steeds verder probeert te professionaliseren door bijvoorbeeld meer toernooien door de week te organiseren, ziet Van Dongen niet dat dit voor de meeste darters een verbetering is. “Meer dan de helft van de spelers kan niet leven van het prijzengeld alleen”, zegt Van Dongen. “Het komt erop neer dat veel darters een tweede baan moeten hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.” Hij illustreert dat sommige spelers zelfs onbetaald verlof nemen om toernooien te spelen, wat extra druk met zich meebrengt. Het is voor velen dus een constante balans tussen werk en hun droom om het in de dartssport te maken.

De droom versus de werkelijkheid

De PDC presenteert volgens Van Dongen een droom aan darters: de hoop om bij de top te horen en van je passie te kunnen leven. Maar deze droom is voor velen verre van werkelijkheid. “Als je naar de arbeidsvoorwaarden van de PDC kijkt, krijg je eigenlijk weinig terug. Je wordt verplicht om aan hun regels te voldoen, maar daartegenover staat niet het loon of de zekerheid die je bij een reguliere baan wel krijgt”, stelt Van Dongen. Hij vergelijkt het met een reguliere baan, waarbij werknemers vaak kunnen rekenen op zaken als vakantiegeld, een pensioenregeling of een dertiende maand. Bij de PDC is dat niet het geval; darters moeten het volledig hebben van hun prestaties en zijn financieel kwetsbaar.

Wat moet er veranderen?

Van Dongen pleit voor veranderingen binnen het systeem van de PDC. Hij stelt voor dat in plaats van het verhogen van het prijzengeld voor de top, het prijzengeld voor de spelers buiten de top moet worden herzien. Hij noemt als voorbeeld dat spelers minimaal een startgeld zouden moeten krijgen om hun kosten te dekken, zelfs als ze geen wedstrijden winnen. Dit zou de druk om enkel te presteren enigszins verlichten en ervoor zorgen dat darters in ieder geval hun reiskosten terug kunnen verdienen.

Hoop voor de toekomst

Ondanks de kritiek blijft Van Dongen positief over de toekomst van de sport. Hij erkent dat de PDC stappen zet om het prijzengeld te verhogen en de sport verder te professionaliseren. Toch benadrukt hij dat er nog een lange weg te gaan is voordat darts echt een sport is waar 128 spelers fulltime van kunnen leven. Op dit moment is de sport nog steeds vooral weggelegd voor de top 32, en voor de rest blijft het een droom en een gok op een betere toekomst.

Van Dongen’s verhaal geeft een duidelijk beeld van de uitdagingen waar de meeste darters mee te maken hebben. Zijn openheid over de financiële realiteit binnen de PDC biedt een blik achter de schermen en roept vragen op over hoe de sport zich verder moet ontwikkelen om alle professionele spelers een eerlijke kans te geven.

Luister en kijk het volledige interview hieronder:

Jules van Dongen "als profdarter betaald krijgen onder het minimum loon"

Bron: DoubleTop

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws