Rob Cross wint Players Championship 11, verrassende halve finaleplaats Niels Zonneveld PDC
PDC

In de Morningside Arena te Leicester streden vandaag 128 spelers om de felbegeerde titel op het elfde Players Championship toernooi van 2023. Op het toernooi waarbij voor het eerst 4 banen, in plaats van 2, gestreamd worden was Niels Zonneveld met een knappe, doch verrassende halve finaleplaats de beste Nederlander. Zonneveld verloor van Mike De Decker, die in de finale het hoofd moest buigen voor Rob Cross. De Belgische nummer 48 van de wereld moest met 8-3 het onderspit delven. Voor Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld bleek de eerste ronde hun eindstation. Zij moesten hun meerdere erkennen in respectievelijk Boris Krcmar en Rusty-Jake Rodriguez.

Naast Van Gerwen, die kampte met een schouderblessure, en Van Barneveld verloren namens Nederland ook Ron Meulenkamp, Maik Kuivenhoven, Jeffrey de Zwaan, Damian Mol, Danny van Trijp, Martijn Kleermaker, Richard Veenstra, Danny Jansen, Owen Roelofs en Jeffrey Sparidaans meteen bij de laatste 128.

Tweevoudig Players Championship-winnaar dit jaar, Dirk van Duijvenbode, verloor bij de laatste 64 verrassend van landgenoot Jermaine Wattimena. Ook Gian van Veen, Danny Noppert, Chris Landman en Geert Nentjes vonden hun Waterloo in deze ronde. Vincent van der Voort en Jermaine Wattimena verloren bij de laatste 32 (derde ronde).

Kevin Doets verloor bij de laatste 16 van landgenoot Niels Zonneveld. Jurjen van der Velde verloor nipt van zuiderbuur Mike de Decker. De kwartfinale bracht wéér een Nederlands onderonsje. Twee van de grote verrassingen van de dag: Jimmy Hendriks, die de partij ervoor knap met 6-3 won van James Wade, en Niels Zonneveld kruisden de degens. Hendriks kwam de hele wedstrijd niet in zijn ritme en zag Zonneveld met een 6-3 overwinning doorstoten naar de halve finale.

In de halve finale mocht Zonneveld aantreden tegen de Belg Mike De Decker. Opvallend is dat Zonneveld begin dit jaar uit de top-64 viel en daarom zijn tourcard moest inleveren, maar deze op de Q-School vervolgens meteen weer terugwon. In een gelijk opgaande wedstrijd waarin beiden rond de 95 gemiddeld gooiden was het uiteindelijk De Decker die met 7-5 won en zo zijn eerste PDC-finale in zijn carrière behaalde.

Een andere grote verrassing was Radek Szaganski. De nummer 83 van de wereld verloor in de halve finale met een gemiddelde van net geen 100 nipt van Rob Cross met 7-6. In de kwartfinale walste de Pool zelfs met 6-1 over Joe Cullen heen met een gemiddelde van 107.80. Daarvoor had hij ook onder andere Simon Whitlock en Vincent van der Voort al verslagen.

Mike De Decker behaalde de finale door onder andere Luke Humphries en Gerwyn Price te verslaan. Laatstgenoemde werd door de Belg zelfs met een gemiddelde van ruim 105 verslagen. In de finale bleek ''Voltage'' Rob Cross echter een station te ver. In een wedstrijd waarin ervaring de doorslag gegeven zal hebben zakte de Belg ver weg. Cross gooide een gemiddelde van bijna 15 punten hoger: 101.59 om 86.94. Uiteindelijk won Cross met een prachtige 146-finish zijn eerste Players Championship van dit jaar: 8-3.