PDC World Grand Prix 2024: Dag 2 - Van den Bergh en De Decker door naar de tweede ronde PDC
PDC

Vandaag, dinsdag 8 oktober, worden de laatste wedstrijden van de eerste ronde van de PDC World Grand Prix gespeeld. Het dubbel in- en uitformat zorgt altijd voor verrassingen en spanning, en ook deze tweede dag stelt niet teleur. Via Viaplay, het voormalige SBS9, kan het toernooi gratis en live worden gevolgd. Met de twee Belgen, Dimitri Van den Bergh en Mike De Decker, in actie, was het een boeiende start van de avond.

Dave Chisnall v Cameron Menzies (2-0: 3-0, 3-0)

In de openingswedstrijd van de avond zagen we een overtuigende overwinning van Dave Chisnall, ook wel bekend als "Chizzy", tegen de Schotse Cameron Menzies. Menzies had het vanaf het begin moeilijk, vooral omdat hij moeite had om zijn pijlen in de finishdubbel te krijgen. Chisnall maakte hier optimaal gebruik van en won de eerste set met een soepele 3-0, waarbij hij indruk maakte met onder meer een 14-darter in de tweede leg.

Ook in de tweede set bleef Chizzy domineren. Hij eindigde de wedstrijd in stijl met een prachtige 11-darter, waarmee hij wederom met 3-0 de set binnenhaalde. Menzies wist geen enkele leg te winnen, wat zijn vroege eliminatie betekende, terwijl Chisnall zich overtuigend naar de tweede ronde speelde.

Dimitri Van den Bergh v Luke Woodhouse (2-1: 1-3, 3-1, 3-1)

Dimitri Van den Bergh, bijgenaamd "The Dreammaker", moest in zijn eerste rondepartij aan de bak tegen de Engelsman Luke Woodhouse. Van den Bergh begon de wedstrijd stroef en kwam in de eerste set op achterstand. Woodhouse gooide met vertrouwen en pakte de set met 3-1 dankzij twee 14-darters en een 16-darter.

In de tweede set vocht de Belg zich echter knap terug. Met een 17-darter en een indrukwekkende 110-finish in 12 pijlen, kwam hij op 1-2 in legs. Vervolgens liet hij een krachtige 12-darter zien om de set naar zich toe te trekken en de stand gelijk te maken.

Van den Bergh zette door in de derde set en begon met een fenomenale 132-finish voor een 11-darter, waarmee hij direct de toon zette. Woodhouse vocht zich nog even terug met een dubbel 10, maar de Belg was vastberaden. Met een 14-darter sloot hij de wedstrijd af en verzekerde hij zich van een plek in de tweede ronde.

Mike De Decker v Damon Heta (3-2, 1-3, 3-2)

In het duel tussen Mike De Decker en Damon Heta op de tweede dag van de World Grand Prix begon de wedstrijd meteen spannend. Beide spelers openden met een dubbel, maar het was de 28-jarige Belg, "The Real Deal", die direct een break tegen kreeg toen Heta een 76-finish gooide. "The Heat" zette vervolgens door en gooide 90 uit, waarmee hij De Decker op een 0-2 achterstand zette. De Belg kreeg vervolgens een kans vanaf 112, maar raakte zichzelf 'dood' door een misser. Gelukkig voor De Decker miste ook Heta, waardoor hij alsnog 1-2 kon maken. Met een spectaculaire 12-darter en een 150-finish kwam De Decker sterk terug tot 2-2. Hoewel Heta met een 180 een goede uitgangspositie had, pakte De Decker uiteindelijk de set met een knappe 116-finish.

De tweede set begon Damon Heta sterk met een 15-darter, waarmee hij zijn eigen leg overtuigend hield. Mike De Decker antwoordde direct met een 15-darter in de tweede leg, waarmee hij de stand op 1-1 bracht en goed bleef openen en finishen. In de derde leg gooide Heta 66 uit in 14 pijlen en kwam daarmee op een 1-2 voorsprong. De Decker wist in de vierde leg niet genoeg triples te raken, waardoor Heta de kans kreeg om de set met 1-3 te pakken en zo de stand in sets gelijk te trekken op 1-1.

In de derde set begon Damon Heta sterk met een indrukwekkende 13-darter, waarmee hij Mike De Decker direct wist te breaken. De Belg gaf echter meteen antwoord met een 14-darter en voorkwam zo dat Heta zijn break kon verzilveren. Heta kreeg in de volgende leg een kans vanaf 116, maar miste op tops. In de herkansing schoot hij wel raak, wat de derde break op rij betekende (1-2). Toen Heta opnieuw faalde om de wedstrijd in zijn voordeel te beslissen, greep De Decker zijn kans en brak terug naar 2-2. In de beslissende leg opende De Decker met zijn tweede pijl en speelde sterk op de dubbels. Na 13 pijlen stond hij klaar op dubbel 18, terwijl Heta nog ver achter lag. De Belg maakte het koel af en plaatste zich zo voor de tweede ronde.

Peter Wright v James Wade (3-2, 1-3, 0-3)

James Wade begon sterk aan zijn partij tegen Peter "Snakebite" Wright en kwam snel op een 0-2 voorsprong in de eerste set. Wright vocht echter knap terug en wist met 3-2 de set alsnog te pakken. In de tweede set sloeg Wade terug met twee 14-darters, waarmee hij de set met 1-3 naar zich toetrok en de stand op 1-1 in sets bracht.

In de derde set zette Wade zijn dominantie voort en kwam wederom op een 0-2 voorsprong. Wright leek nog even terug te kunnen komen en stond na 12 pijlen klaar op dubbel 16, maar de Schot kon de kans niet benutten. Wade miste vervolgens een 116-finish op tops voor de wedstrijd, maar nadat Wright opnieuw dubbels liet liggen, maakte Wade het af op dubbel 10 en verzekerde zich zo van een plek in de tweede ronde.