World Grand Prix: Noppert verliest nipt, Van Gerwen gaat hard onderuit in laatste wedstrijden eerste ronde PDC
PDC

De spanning in de PDC World Grand Prix blijft stijgen, vooral tijdens de laatste vier wedstrijden van de eerste ronde op dinsdagavond. Dit dubbel in- en uitformat zorgt altijd voor onverwachte wendingen, en de tweede dag van het toernooi stelde niet teleur. Met twee Belgen, Dimitri Van den Bergh en Mike De Decker, die eerder op de avond al hun plek in de tweede ronde veiligstelden, was het nu de beurt aan onder anderen Danny Noppert en Michael van Gerwen. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste momenten van de avond.

Gerwyn Price v Danny Noppert (3-1: 2-3, 3-2)

Danny Noppert, bijgenaamd "The Freeze", nam het op tegen de Welshman Gerwyn Price. Noppert begon het duel sterk met een openingsleg van 13 pijlen, waardoor hij snel op 1-0 kwam. In de tweede leg miste Noppert echter een kans op tops, en Price wist met een 17-darter terug te slaan voor 1-1. Ondanks een trage start in de derde leg, wist Price toch de leiding te nemen nadat Noppert zijn kansen niet verzilverde op de dubbels. De eerste set ging uiteindelijk met 1-3 naar de "Iceman", terwijl Noppert op 48 punten stond te wachten.

In de tweede set begon Gerwyn Price sterk met een 15-darter, waarmee hij meteen op 0-1 kwam. Danny Noppert had wederom moeite met de finishdubbel in de tweede leg, en Price profiteerde direct door de leg te stelen en op een comfortabele 0-2 voorsprong te komen. Noppert bleef echter strijden en gooide een prachtige 126-finish om in de wedstrijd te blijven. In de vierde leg miste hij zijn eerste poging op dubbel 16 vanaf 83, maar dankzij een ruime voorsprong gooide hij in de herkansing alsnog de dubbel, wat de stand op 2-2 bracht.

In de beslissende vijfde leg wist Noppert op een cruciaal moment zijn achtste 180 van de wedstrijd te gooien, maar toch kwam hij niet als eerste op een finish. Price kreeg de kans vanaf 141, maar wist deze niet te benutten, waarna Noppert het hoofd koel hield en 84 uitgooide op de bullseye om de set te pakken.

In de derde set begon Danny Noppert sterk en pakte hij met een 15-darter de eerste leg, waardoor hij op 0-1 kwam. Noppert bleef in zijn ritme en wist met de laatste pijl ook de tweede leg naar zich toe te trekken, waarmee hij zijn vijfde opeenvolgende leg won en op 0-2 kwam. De overwinning leek binnen handbereik, maar Noppert miste een kans op tops om 101 uit te gooien en de wedstrijd te winnen. Gerwyn Price greep die kans en gooide 86 uit om in de wedstrijd te blijven.

De break bleek een cruciaal moment, want Price wist meteen goed te openen in de vierde leg, terwijl Noppert pas met zijn zevende pijl de benodigde dubbel raakte om te starten. Price gooide 88 uit en trok de stand gelijk op 2-2, terwijl Noppert nog ver achter stond. In de beslissende vijfde leg kwam Noppert wederom moeizaam op gang en moest hij pas met zijn vijfde pijl openen, waardoor Price opnieuw een flinke voorsprong nam. Met Noppert op 115 punten gooide Price dubbel 12 om de set en de wedstrijd te winnen, waardoor Noppert uit de World Grand Prix werd geëlimineerd.

Michael Smith v Gary Anderson (3-1, 2-3, 2-3)

In het duel tussen Michael Smith en Gary Anderson wist "Bully Boy" Smith de eerste set overtuigend te winnen met 3-1, nadat "The Flying Scotsman" Anderson moeite had met het vinden van de dubbels. In de tweede set herpakte Anderson zich en wist hij, na een spannende strijd, de set met 2-3 naar zich toe te trekken, waardoor een beslissende derde set nodig was.

In de derde set ging het lang gelijk op, waarbij beide spelers hun eigen legs hielden. In de cruciale vijfde leg kreeg Smith echter de kans om de wedstrijd te beslissen, maar miste hij tweemaal op tops. Anderson greep deze kans en wist koelbloedig de dubbel te raken, waarmee hij de wedstrijd in het slot gooide en zich plaatste voor de tweede ronde.

Michael van Gerwen v Daryl Gurney (0-3, 0-3)

Michael van Gerwen, terug van een korte afwezigheid vanwege ziekte, speelde zijn eerste wedstrijd van de PDC World Grand Prix tegen de Noord-Ier Daryl Gurney. In de openingsleg miste Van Gerwen de kans op tops om de leg te pakken, waarna Gurney met een 14-darter de break wist te verzilveren. In de tweede leg had Gurney moeite om meteen te openen, terwijl de Brabander wel direct van start ging. Echter, na een misser op de bull van Van Gerwen, slaagde Gurney erin om opnieuw toe te slaan en op een 0-2 voorsprong te komen. In de derde leg liet Gurney geen kansen onbenut en met een 16-darter zette hij Van Gerwen op een verrassende 0-1 achterstand in sets.

In de tweede set begon Michael van Gerwen opnieuw zwak op de scores, maar dankzij een sterke eindsprint wist hij zichzelf op 72 te zetten. Toch was het Daryl Gurney die hetzelfde getal sneller uitgooide, waardoor hij met 0-1 de leiding nam. In de tweede leg was Van Gerwen als eerste op een finish, maar na drie gemiste pijlen greep Gurney zijn kans en sloeg hard toe met een indrukwekkende 116-finish, waarmee hij op 0-2 kwam.

Ook in de derde leg liep het niet soepel voor Van Gerwen, ondanks dat hij als eerste op een finish stond. Een 180-score gaf de Nederlander nog even hoop, maar een misser op dubbel drie gaf Gurney de gelegenheid om ook deze set met een overtuigende 0-3 te winnen, en Van Gerwen als laatst Nederlander uit het toernooi te gooien.

Nu: Chris Dobey v Joe Cullen (3-1, 1-3, 0-3)

De laatste wedstrijd van de eerste ronde van de PDC World Grand Prix ging tussen Chris Dobey en Joe Cullen. Het hoogtepunt van de eerste set was een indrukwekkende 160-finish van "Hollywood" Dobey. Met deze spectaculaire uitgooi wist hij de set overtuigend met 3-1 te winnen, waarmee hij een sterke basis legde voor de rest van de wedstrijd.

In de tweede set wist Joe Cullen met 3-2 te winnen, waardoor de stand op 1-1 in sets kwam. Beide spelers hadden moeite om de openingsdubbel te raken, wat het verloop van de set spannend hield. Een beslissende derde set moest uitwijzen wie zich als laatste zou plaatsen voor de laatste 16.

Cullen kwam op voorsprong in de derde set, ondanks dat Dobey zijn vijfde 180-score van de wedstrijd gooide. In de tweede leg kwam Dobey moeizaam op gang, wat "The Rockstar" Cullen de kans gaf om op 0-2 te komen. Dobey begon de derde leg, maar wederom slaagde hij er niet in snel te openen, terwijl Cullen direct de openingsdubbel vond. Uiteindelijk pakte Cullen ook de derde leg met een knappe 110-finish en plaatste zich daarmee voor de tweede ronde, waar hij het donderdag zal opnemen tegen Daryl Gurney.